Gençler için Faydalı 10 Kariyer Tavsiyesi
Üniversite eğitiminizin ardından mezun oldunuz ve belki de girdiğiniz onlarca mülakatın sonunda işe kabul edildiniz. Kariyer basamaklarınızın ilk adımını attığınız sırada nasıl bir yol alacağınızı, iş arkadaşlarınıza, yöneticinize karşı nasıl davranmanız gerektiğini bilmiyorsanız kariyer tavsiyelerimiz size yol gösterecektir.
Kariyer basamaklarınızda emin adımlarla yürümek için faydalı 10 tavsiyemiz sizlerle:
1. Kılavuz olmaları için düşündürücü sorular sorun
Birçok şirkette deneyimli çalışanlar veya yöneticiler, genç ekip üyelerinin meraklı olmalarını ve soru sormalarını beklerler. Yeni bir görevle karşı karşıya kaldığınızda ve ileriye dönük en iyi yoldan emin değilseniz, netlik veya rehberlik istemek daha olumlu bir sonuca yol açabilir. Hedefli, üzerinde düşünülmüş sorular sormak, takım liderinize/yöneticinize büyümeye kararlı olduğunuzu ve işinizi ilk seferinde doğru bir şekilde tamamlamak istediğinizi gösterebilir.
2. Üretkenliğinizi artıracak günlük alışkanlıklar oluşturun
Uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak biraz sabır gerektirebilir, ancak sizi onlara yaklaştıran bir günlük rutin belirlemek, hedeflediğiniz yolda kalmanıza yardımcı olabilir. Bazı insanlar kariyerlerinin başlarında, hedefleriyle daha uyumlu bir fırsat ararken kendi alanlarının dışında bir işe girerler. Sizin için en önemli olan becerileri güçlendirmek için zaman ayırmak, seçtiğiniz alanda başarılı olma şansınızı artırabilir. Birçok insan, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları belirlemenin kariyerleri üzerinde de olumlu bir etkisi olduğunu fark etmiştir. Erken kalkmak, en az sekiz saat uyumak, düzenli egzersiz yapmak ve günlük tutmak gibi alışkanlıklar, stres seviyenizi kontrol etmenize ve işte daha iyi odaklanmanıza yardımcı olabilir. On yıl sonra sahip olmak istediğiniz kariyeri düşünün ve her gün onu takip etmenin küçük yollarını bulun.
3. Ayırt edici bir beceri geliştirin
Kendinizi sizinle benzer nitelik ve yetkinliklere sahip kişilerle rekabet ederken bulabilir ve beklenmedik bir beceri geliştirmek sizi diğer adaylardan ayırabilir. Alanınız dışında özel bir beceriye sahip olmak işinizi zenginleştirebilir, fırsatlarınızı genişletebilir ve görüşmelerde ve ağ oluşturma konuşmalarında bir konuşma noktası oluşturabilir. Örneğin, satışta çalışıyorsanız çizim yapmayı öğrenebilirsiniz veya muhasebede çalışıyorsanız kodlama dersi almayı düşünebilirsiniz.
4. Her türlü geri bildirimi kabul etmeyi öğrenin
Kariyerinizin başındayken, süpervizörlerden gelen geri bildirimleri işleyebilmeniz ve uygulayabilmeniz çok önemlidir. Değerlendirmeler, bire bir toplantılar ve proje notları gibi sürecinizi ve ürününüzü iyileştirebilecek yapıcı eleştiri almak için birçok fırsat vardır. Geribildirim üzerinde derinlemesine düşünme ve gelişme gösterme istekliliği, takım arkadaşlarının ve yöneticilerin güvenini kazanmanıza yardımcı olabilir.
5. Gerçekçi bir iş-yaşam dengesi sağlayın
Birçok genç profesyonel, takım liderlerine/yöneticilerine ekibin başarısına bağlı olduklarını ve yorulmak bilmeyen bir iş ahlakına sahip olduklarını göstermek ister. Güvenilir ve çalışkan olmak faydalı olsa da sağlıklı sınırları korumak stres seviyenizi kontrol etmenize, tükenmişlik riskini en aza indirmenize ve daha fazla iş tatmini bulmanıza yardımcı olabilir. İhtiyaçlarınızı müdürünüze iletmeye çalışın ve bunalmış hissediyorsanız dürüst olun.
6. Uyumlu çalışma arkadaşları belirleyin
Meslektaşlarınızla karşılıklı yarar sağlayan ilişkilere sahip olmak, kariyer gelişiminize faydalı olabilir. İş yerinde veya kendi alanınızda sizinle benzer hedeflere sahip ancak farklı bir yaklaşıma sahip biriyle aynı hizaya gelmeniz yararlı olabilir. Birlikte büyüyebileceğiniz, ondan öğrenebileceğiniz ve birlikte bir şeyler inşa edebileceğiniz biriyle uzun vadeli bir ortaklık geliştirmeyi düşünün.
7. İtibarınızı oluşturun ve koruyun
Sektörünüzdeki insanların işte ve iş dışında yaptıklarınıza dikkat edebileceğini unutmayın. Günlük etkileşimlerinizde profesyonel ve pozitif olmayı hedefleyin ve iş yeri davranışınızın uygun olduğundan emin olmak için kariyeriniz ile özel hayatınız arasında sınır belirleme pratiği yapın. Ek sorumluluklar almak, ekip arkadaşlarına yardım etmek için gönüllü olmak ve işte etik davranmak, kariyerinizin başlarında iyi bir itibar kazanmanın yollarıdır.
8. Hayran olduğunuz insanlardan öğrenin
Hayranlık duyacağınız, ilham alacağınız bir kariyeri olan birini bulmayı düşünün ve onun şu anki durumuna nasıl ulaştığını öğrenin. Başarılı insanların kariyerlerinin başlarında hangi fırsatları kovaladıklarını öğrenmek, kısa vadeli hedefler belirlemenize yardımcı olabilir. Ağınızdaki birini tanımlayabilir ve soru sormak için gayri resmi olarak görüşmeyi isteyebilirsiniz. Alternatif olarak, hangi tavsiyelerde bulunabileceklerini öğrenmek için röportajlarda, podcast'lerde veya sosyal medyada kariyerinden bahseden tanınmış bir kişiyi araştırabilirsiniz.
9. Beklenmedik fırsatlara açık kalın
Kariyerinizin başındayken, esnek kalmak faydalı olabilir. Hedeflerinizin değişmesi için birçok neden var. Hakkında çok az şey bildiğiniz bir sektörde işe girebilir veya seyahat etme veya anlamlı bir sosyal amaca dahil olma fırsatı elde edebilirsiniz. Bütün bunlar kariyerinizi etkileyebilir ve tatmin olmanıza yardımcı olabilir. Hedeflerinize odaklanmanız değerli olsa da öngörülemeyen fırsatları kabul etmek sizi takip etmeyi planladığınız kariyerden bile daha uygun bir kariyere götürebilir.
10. Kendi kendine yeterliliğe öncelik verin
İş yerinde yöneticinizle etkili bir ilişkiye sahip olmak, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir, ancak kariyer yolunuzu sahiplenmeniz faydalı olabilir. İlgilendiğiniz fırsatlar ve büyümek istediğiniz yollar hakkında iletişim kurun ve kendi kendinize liderlik yeteneklerinizi geliştirmeye çalışın. İlerlemeniz konusunda proaktif olmak, hedeflerinize, takım liderinize/yöneticinize değişiklik önermesini beklemekten daha erken ulaşmanızı sağlayabilir.
Kaynak: https://www.indeed.com/career-advice/career-development/career-advice-for-young-professionals