Gururla Göğsümüzü Kabartan ASELSAN'ın Başarı Dolu Geçmişi
ASELSAN (Askerî Elektronik Sanayii), çalışmalarıyla ve başarılarıyla tüm dünyada göğsümüzü kabartan bir savunma sanayii markamız. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı’nın bir kuruluşu olan ASELSAN, ilk olarak Türk Silah Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyacını gidermek üzere kuruldu. ASELSAN, 2017 senesinde Türkiye borsasında işlem gören şirketler arasında piyasa değeri en yüksek şirket oldu. Dünya çapında savunma sanayii şirketleri arasında ilk 100’ün açıklandığı Defence News dergisinin yayınladığı listede sürekli kendine yer bulan ve yükselişte olan ASELSAN’ın 2017 verileri ise büyümenin hızını gösteriyor. ASELSAN, 2017 senesinde lira bazında bakıldığında ciro ve kişi başı ciroda %42,3’lük bir artışla listede 1. sırada yer alıyor. Aktif karlılığı ile 4., kişi başı faaliyet karlılığı ile ise de 8. sırada yer alıyor. Başarıyla bizi onurlandıran, parlak Türk mühendislerinin dünya çapında önemli işlere imza attığı ASELSAN’ın geçmişine bakalım ve büyüyüşüne tanık olalım.
ASELSAN’ın kuruluşu 1975’e dayanıyor. Fabrikanın temelleri 1976’da Ankara’da atıldı. 1978’de faaliyete başladı ve 1980’de ilk sırt ve tank telsizleri TSK’ya teslim edildi. Bir sene sonra, ilk el telsizi ve Banka Alarm Sistemleri’nin tasarımı tamamlandı. ASELSAN’ın bugün dünyada en önemli sanayii ve haberleşme şirketlerinden biri olması için ilk adımlar 1983’te atıldı. ASELSAN, 1983’te ilk ihracatını gerçekleştirdi. Yıllar boyunca ASELSAN, yeni teknolojiler ve projelerde çalışmaları sürdürdü.
Hem yerel hem de uluslararası projeler, ASELSAN’ın uzmanlığıyla ilerlerken 1989’da Pakistan’a ilk teknoloji transferi gerçekleştirildi. Pakistan’da bulunan tesislerde, ASELSAN lisansı ile telsiz üretimi başladı. 1992’de radar sistemleri de artık ASELSAN’ın portföyüne girdi. Ayrıca, 1997 senesinde ASELSAN 1919 Cep Telefonu da piyasaya sürüldü. 1998 senesi, termal kamera, silah dürbünü ve görüş cihazları sayesinde hedef koordinat belirleme cihazlarını TSK’nın kullanımına sundu.
Büyüme hiç durmadan arttı
Yenilik hızını hiç azaltmadan büyümeye devam eden ASELSAN için 2002 senesi altın seneydi. Şirketin özsermayesi bir önceki seneye oranla iki buçuk kat büyüyerek toplamdaki kaynakların yaklaşık dörtte birine ulaştı. 2008 yılında, ASELSAN, özgün ilk Hava Savunma Radarı’nı hazırladı. Aynı sene, savunma sanayii için önemli bir adım olan ATAK projesinin sözleşmesi imzalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma gemi projesi, AKSAZ ve FOÇA deniz üssü su altı ve gözetleme ve tespit sistemi bir diğer adıyla Yunus projesi için de imzalar atıldı. AR-GE’ye oldukça önem veren ASELSAN, 2009 yılında dört AR-GE merkezi kurarak inovasyon çalışmalarına hız verdi. Fırtına olarak da bilinen Kundağı Motorlu Obüs Mühimmat aracı için Mühimmat Transfer sistemi ve MİLGEM Savaş Sistemi’nin 2’nci Gemisi için projeler yine 2009 senesinde imzalandı.
2010 yılı ve sonrası, ASELSAN’ın dünya sahnesinde daha fazla rol aldığı yıllar oldu. Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle uluslararası anlaşmalar imzalanarak yurt dışı projeleri başladı. 2011 yılında, MİLGEM 1. Gemisi TCG HEYBELİADA Deniz Kabul Testleri başarıyla tamamlanarak donanmaya teslim edildi. 23 yıl önce çalışmalarına başlanılan Kaideye Monteli Stinger Sistemi’nin son beş adedi, 2012 yılında TSK’ya teslim edildi. Bu sistem, Türkiye’nin ilk milli hava savunma sistemiydi ve tasarım, üretim ve teslimat süreçlerinin hepsi ASELSAN tarafından yürütüldü. Üniversitelerle de bir arada çalışan ASELSAN, 2012 senesinde “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Başarılı Firma Ödülü”nü almaya hak kazandı.
2013 yılında, yurt dışındaki bilinirliği arttı ve Defence News dergisinin hazırladığı listede savunma cirosunda dünyanın en büyük 74’üncü şirketi oldu. Ayrıca, 11’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na (IDEF 2013), iki bin metrekareyi aşan bir alanda katılım göstererek fuarın geniş katılım sağlayan firması oldu. 2013 senesinde 74’üncü olduğu listede, 2014 senesinde 67’inciliğe yükseldi. 2013 senesinde olduğu gibi, IDEF’te 2015 yılında en büyük alanda katılım gösteren firma yine ASELSAN oldu. Defence News dergisinin yayınladığı listede, 62’nci sırada yer aldı.
ASELSAN’ın yurt dışındaki ilk şirketi, 1998’de Azerbaycan’da açıldı. Türkiye’de şu an 4 ayrı yerleşkesi bulunuyor. Beş sektör başkanlığından oluşan ASELSAN’da başkanlıklar şu şekilde:
- Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Sektör Başkanlığı,
- Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanlığı,
- Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı,
- Savunma Sistem Teknolojileri Sektör Başkanlığı,
- Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör Başkanlığı.