Geleceğe Yön Veren Bilgisayarlar: Süper Bilgisayar Nedir?

Geleceğe Yön Veren Bilgisayarlar: Süper Bilgisayar Nedir?

Süper bilgisayarlar, önemli miktarda veriyi çok hızlı bir şekilde işleyebilen dünyanın en hızlı bilgisayarlarıdır. Bir süper bilgisayarın performansı, genel amaçlı kullanılan bilgisayarlara kıyasla oldukça yüksektir. Bunun sebebi süper bilgisayarların sahip oldukları işlemci sayıları ve saniyede gerçekleştirdikleri işlem sayılarıdır. Süper bilgisayarlar on binlerce mikro işlemciye sahip oldukları için saniyede trilyonlarca işlem yapabilmektedirler.

 

Süper bilgisayarlar mimari yapılarına göre vektör işlemci ve skaler işlemci olarak ikiye ayrılırlar. Vektör işlemci grubundaki süper bilgisayarların en önemli özelliği birçok veri kümesi üzerinde aynı anda işlem yapabiliyor olmalarıdır fakat günümüzdeki süper bilgisayarların birçoğunda vektör işlemci kullanılmaz. Skaler işlemci ise günümüzde en çok tercih edilen işlemcidir. Birbiriyle uyumlu olarak binlerce standart mikro işlemciden meydana gelmektedir. Oldukça ekonomik olsalar da skaler işlemcilerin programlanmaları çok zordur.

 

İlk Süper bilgisayar ABD’de ‘’Control Data Corporation’’ adlı şirket tarafından üretilmiştir. Adı CDC 66008 olan bu süper bilgisayar 1964 ile 1969 yılları arasında dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olarak kayıtlara geçmiştir. Günümüze kadar teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte süper bilgisayarlar da oldukça ileri bir noktaya gelmiştir.

 

 

Kullanım Amaçları

 

Sahip oldukları özellikler dolayısıyla birçok farklı sektörde süper bilgisayarlar kullanılmaktadır. Hava durumu raporlarının hazırlanması, atom bombalarının geliştirilmesi, nükleer çalışmaların ve hesaplamaların yapılması, füze yörüngelerini izlenmesi, hava ve uzay taşıtlarının modellenmesi gibi aklınıza gelebilecek karmaşık işlemlerin hepsi süper bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştirilir.

 

Türkiye’de Süper Bilgisayar

 

Türkiye, 2004 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi projesi ile HP teknolojilerini kullanılarak bir süper bilgisayar geliştirilmiş ve 2006 yılında 353. sıradan Top500’e girmeyi başarmıştır. Bu alanda en gelişmiş çalışmalar İstanbul Teknik Üniversite bünyesinde yapılmaktadır. Öyle ki İTÜ‘nün girişimleri ile Tübitak bünyesinde TR-GRID adlı bir süper bilgisayar projesi bulunmaktadır.