İş Mülakatına Nasıl Hazırlanılır?
Bir iş başvurusu yaptınız ve görüşmeye çağrıldınız. Peki görüşme öncesinde neler yapmanız gerekiyor? Aşağıda, görüşme sırasında iyi bir izlenim bırakmanızı sağlayacak ipuçlarına yer verilmektedir. Birlikte inceleyelim:
1) İşi iyi analiz edin
Mülakat hazırlığının en önemli parçalarından biri, iş ilanını analiz etmek için zaman ayırmanızdır. İş tanımını gözden geçirirken, şirketin bir adayda ne aradığını düşünmeniz gerekmektedir. İş tanımı, işverenin ideal bir adayda aradığı niteliklerin bir listesidir. Kendinizi bu ayrıntılarla ne kadar uyumlu hale getirebilirseniz, işveren sizin kalifiye olduğunuzu o kadar çok görebilecektir. İş tanımı, işverenin mülakat boyunca sorabileceği sorular hakkında da fikir verebilir.
2) Eşleştirme yapın
İşi neden istediğinizi neden kalifiye eleman olduğunuzu iyi anlamanız gerekmektedir. İşe olan ilginizi ve neden en iyi aday olduğunuzu açıklamaya hazır olmalısınız. Bu yüzden de mülakatınızdan önce iş gereksinimlerinizle eşleşen en fazla 10 varlık listenizi oluşturun. Bunlar; beceriler, nitelikler, sertifikalar, deneyimler, mesleki nitelikler, yetenekler, bilgisayar becerileri ve bilgi tabanlarını içerebilir. İşverene neden bu iş için mükemmel bir aday olduğunuzu açıklarken bu varlıklarınızın bazılarını dile getirebilirsiniz.
3) Şirketi araştırın
Bir iş görüşmesine gitmeden önce, sadece iş hakkında değil aynı zamanda şirket hakkında da olabildiğince çok şey öğrenmek önemlidir. Mülakat hazırlığının kritik bir parçası olan şirket araştırması, şirketin kültürünün size uygun olup olmadığını öğrenmeniz açısından ve mülakat sırasında şirketle ilgili soruların yanıtlamanıza ve mülakatı yapan kişiye şirket hakkında sorular sormaya hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
4) Mülakat pratiği yapın
Mülakat sırasında sorulması muhtemel olan soruları cevaplama alıştırması yapmak için zaman ayırın. Yaptığınız alıştırmaları gerçek görüşmenizle aynı formatta yapmaya çalışmalısınız. Örneğin; telefon görüşmesi şeklinde bir mülakat gerçekleştirecekseniz, bir arkadaşınızdan rica ederek sizi aramasını isteyebilir ve soruların cevapları üzerinde alıştırma yapabilirsiniz.
5) Mülakat sırasında giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayın
Mülakat sırasında giyeceğiniz kıyafetlerinizin hazır olduğundan emin olmak için son dakikaya kadar beklememelisiniz. Her zaman giymeye hazır bir mülakat kıyafeti bulundurursanız, iş görüşmesine hazırlanmak için çabalarken ne giyeceğinizi düşünmek zorunda kalmazsınız.
6) Mülakatın görünmeyen kurallarına dikkat edin
Tanıştığınız herkesi nazikçe, hoş bir şekilde ve coşkuyla selamlamayı unutmayın. Görüşme boyunca:
- Vücut dilinize dikkat edin,
- Düşüncelerinizi ifade ederken göz teması kurun,
- Görüştüğünüz kişiye karşı ilgili gözükün.
7) İyi bir dinleyici olun ve sorular sorun
Bir iş görüşmesi sırasında dinlemek, soruları cevaplamak kadar önemlidir. Dikkat etmezseniz, iyi bir yanıt veremezsiniz. Mülakatı yapan kişiyi dinlemek, dikkatini vermek ve gerekirse uygun bir cevap oluşturmak için zaman ayırmak önemlidir. Niteliklerinizi görüşmeciyi etkileyecek şekilde açıklamanız da önemlidir.
Kaynak:
https://www.thebalancecareers.com/how-to-prepare-for-a-job-interview-20613614
https://www.indeed.com/career-advice/interviewing/how-to-prepare-for-an-interview