KOÜ Mekatronom Takımı Sponsor Arıyor!
1. Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)
Koü Mekatronom Takımı 10 üye ve bir akademik danışman ile Kocaeli Üniversitesi ‘nde geleceğin teknolojisi olan otonom araçlar hakkında bilgi sahibi olmak bu konu hakkında çalışma yapmak isteyenlerin ortak ilgisi ile kurulmuştur. Multidispliner çalışma gerektiren bu alanda takımımızı; mekanik, elektronik ve yazılım olarak 3 ana bölüme ayırdık. Ağırlıklı olarak okulumuzun mekatronik ve yazılım mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerden oluşan takımımızla birlikte, araç tasarımı ve otonomi alanında çalışmalar yaparak milli teknolojiler geliştirmekteyiz.
2. Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
Takım üyelerimizin asıl amacı yetkin birer mühendis olmak için kendimizi geliştirmek. Yarışma öncesinde ve yarışma sırasında yapabildiğimizin en iyisini yaparak takımımızı en iyi noktaya taşımayı hedefliyoruz.
Koü Mekatronom takımı yerli ve özgün bir otonom araç yapmak üzerine kurulmuş bir takım. Bu süreçte elde ettiğimiz; araç mekaniği, sensör füzyonu, gömülü sistem tasarımı ve otonom yazılımlar hakkındaki deneyimlerimizi sürekli olarak gelecek dönemlere aktarmayı ve bu sayede zengin bir bilgi birikimi oluşturmayı hedefliyoruz.
3. Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Sistematik ve gelişme odaklı çalışmak bizim en büyük motivasyon kaynağımız oldu. Geleneksel ve çevik proje yönetim yöntemlerini harmanladığımız bir metot benimsedik. Kullandığımız proje yönetim araçları sayesinde durumumuzu güncel olarak takip edebilmekte ve sorunlarımıza en hızlı biçimde çözüm üretebilmekteyiz. Böylece zamanımızı verimli kullanmayı ve işlerimizi eksiksiksiz tamamlamayı hedefliyoruz. Küçük adımlarla sık sık ilerleyerek yarışmanın finalinde piste çıkmanın hayali ile çalışıyoruz. Önümüze çıkan problemleri çözdükçe ilerisi için daha da heyecanlanıyoruz. Okulda öğrendiğimiz teorik bilgileri pratikte de uygulayabilme imkânı sayesinde ilgi duyduğumuz alanlarda kendimizi geliştiriyor ve motive oluyoruz.
4. Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
Projemizin yapım ve geliştirme aşmalarında başta danışman hocamız olmak üzere bölüm hocalarımızdan yardımlar aldık.
5. Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
TEKNOFEST Robotaksi yarışmasına özgün araç kategorisinden katıldığımız için tüm yazılım ve donanım sistemlerinin yanında bir de kendi aracımızı da geliştirmemiz gerekliydi. Takımımız şu zamana kadar 2 adet özgün tasarım araca sahip oldu: ALFA ve UMUT. İlgi alanlarımız sebebiyle daha çok yazılım ve elektronik alanında bilgimiz olmasına karşın aracımızın mekanik ve elektro-mekanik sorunlarını çözmek ve sistemleri geliştirebilmek için takımımızın mekanik kısmındaki bilgi ve yeteneklerini de geliştirmemiz gerekliydi. Bu amaç doğrultusunda şasi, kabuk, fren sistemi, direksiyon sistemi ve teker sistemleri hakkında çalışmalar yaparak hem aracımızı geliştirdik hem de takımızın bilgi birikimini arttırmış olduk.
Elektronik kısmında ise simülasyondan gerçek hayata geçen herkes gibi biz de donanımsal birçok sorun yaşadık. Sensörler verilerine gürültü binmesi, haberleşme hatlarında oluşan sorunlar ve güç tüketimi gibi karşılaştığımız problemleri yaptığımız optimizasyonlar ile çözüme kavuşturduk. Arduino tabanlı araç kontrol sistemimizi ST mikroişlemciler ile değiştirerek sistemde hız kazandık. ROS versiyonumuzu ROS2‘ ye geçirerek ve görüntü işlemede kullandığımız yapay zeka algoritmasını YOLOV5’ e geçirerek yazılım alanında da sistemimizin el verdiği en üstün performansı almayı başardık.
6. Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
2019 yılından beri Teknofest Robotaksi-binek otonom araç yarışmasına katılmakta ve katıldığımız her sene de finalist olmaktayız.
Üzerinde çalıştığımız otonom aracımızda sensör füzyonu algoritmaları geliştirmekteyiz. Bu nedenle aracımız üzerinde bulunan kameralar ve sensörlerimiz en büyük yardımcılarımız. Onlar sayesinde çevremizi analiz ediyor ve hareket sonucuna varıyoruz. Algoritmalarımızın verimliliği de yüksek oranda bu donanımlara bağlı bulunmakta. Batarya paketimiz için piller ve bilgisayar görüsü için geniş açılı kameralar şu an eksik olduğumuz noktalar. Daha başarılı otonom sürüşler gerçekleştirmek için sponsor arıyoruz.
8. Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
İyi bir takım ve çaba ile her şey başarılabilir! Bir takımda bulunmak, boş zamanlarının çok büyük bir kısmını takım için harcamak ve takımın içinde bulunduğu zor zamanlarda kendi işinden feragat etmek demek olabiliyor. Lakin karşılığında alınan paha biçilmez tecrübe ve bir ekip ortamında bulunma deneyimi çok değerli. Bu sebeple eğer ilginiz doğrultusunda bir takıma katılma şansınız varsa bunu kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
Hayalini kurduğunuz her proje gerekli kriterlere sahip iseniz gerçekleştirilebilir: sorumluluk bilinci, karşılıklı anlayış ve dinleme becerisi. Teknik anlamda ise kendini gömülü sistemlerde geliştirmek isteyenlerin en az bir geliştirici karta hâkim olmasının yaralı olacağını düşünüyoruz, geri kalan her şey proje gerçekleştirilirken öğrenilir. Bu durumu şöyle açıklayabiliriz. Eğer siz alfabeyi bilirseniz harflerden kelimeler, kelimelerden cümleler, cümlelerden koskocaman metinler oluşturabilirsiniz. Bu noktada sizin alfabeniz geliştirme kartını kullanabilmek olacaktır. Bilmemekten ve başarısızlıktan asla korkmayın.