M.Ö 209’dan 2019’a Türk Harp Tarihi:  Harbiye Askeri Müzesi

M.Ö 209’dan 2019’a Türk Harp Tarihi: Harbiye Askeri Müzesi

Harbiye Askeri Müzesi , İstanbul'un Harbiye semtinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Müzenin yerleşkesi 54.000 m²lik bir alan içerisinde yer almaktadır. 18.600 m²lik bir binada yer alan Harbiye Askeri Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Semtin ve müzenin ‘’Harbiye’’ adını almasında, 1841 yılında bugünkü müzenin bulunduğu yerde Harp Okulu’nun bulunması neden olmuştur. Harp Okulu’nun 1941 yılındaki açılışından 1936 yılında Ankara’ya taşınmasına kadar geçen sürede, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, pek çok değerli komutan eğitimlerini bu yerleşkede almış, kıymetli subaylar burada yeişmiştir.

1966 yılı itibariyle yerleşkenin mimarisi ve tarihi dokusu bozulmadan restore edilmesi ve askeri müze haline getirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. 1993 yılında bugünkü haliyle yerleşke “Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı” olarak hizmete başlamıştır. 

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Türk çocuğu , ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için , kendinde kuvvet bulacaktır.” sözünden yola çıkarak müze, Türk ordu tarihini  ve bu tarih içerisinde gerçekleşen önemli olayları, savaşları ve zaferleri anlatmak üzere modern müzecilik teknikleri ile düzenlenmektedir. 

Türk tarihine ışık tutan önemli olaylar, dönemler, savaşlar müze içerisinde salonlara ayrılarak tanıtılmaktadır. “Türk Ordusunun Kuruluş Salonu” Türklerin soyağacını gösteren bir pano ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Türklerin Çin Seddi’ni geçişi ihtişamlı bir diorama ile anlatılmaktadır. Orta Asya Türk Kültürü , Dede Korkut Hikayeleri  ve Ergenekon Destanı gibi daha pek çok eser yağlı boya tablolar ile müzede sergilenmektedir.

 

 "Bugünden itibaren divanda, dergahta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır."  diyen Karamanoğlu Mehmet Bey’in heykeli Selçuklu Salonu’nda yer almaktadır. Malazgirt Meydan Savaşı panoraması, Miryokefalon Meydan Savaşı’nı anlatan yağlı boyalar salonda yer almaktadır.

 Osmanlı Devleti Kuruluş Salonu’nda, hangi padişahın nereyi fethettiği renklendirme ile dijital haritada gösterilmiştir.  Kuruluş Dönemi Osmanlı padişahları portreleri, savaşları ve zaferleri anlatan yağlı boya portreler ve Orhan Gazi’nin miğferi gibi pek çok eser bu salonda sergilenmektedir. Osmanlının yükseliş dönemi padişahlarından Fatih Sultan Mehmet Han, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’a ait eserlere müzede yer verilmektedir. 

 İstanbul’un fethi öncesi Haliç’e gerilen zincir, Yavuz Sultan Selim’in kılıcı, İstanbul’un fethi sırasında kullanıldığı düşünülen tunç top müzede sergilenmektedir. Koleksiyonun büyük bir çoğunluğunu Türk devletlerine ait kesici silahlar oluşturmaktadır. Türk Devletleri dışında İslam Devletleri’ne ait kesici silahlarda müzede bulunmaktadır. Ayrıca müzede Avrupa Devletlerine ait çelik başlıklar, zırhlar ve miğferlerde Savunma Silahları Salonu’nda sergilenmektedir. Kaplumbağa kabuğundan ve timsah derisinden yapılan kalkanlar müzenin dikkat çeken eserleri arasındadır.

 

Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı salonlarında savaşa ait pek çok sancak , silah, nişan, madalya ve kıyafetler sergilenmektedir. Çanakkale Savaşı’nda 57. Alay Komutanı olan ve tüm alayı ile beraber şehit olan Hüseyin Avni Bey’in kıyafetleri müzede ziyaretçilere duygu dolu anlar yaşatmaktadır. Kurtuluş savaşı salonunda savaş tarihine ışık tutan pek çok eser yar almaktadır. 

 

Kore ve Kıbrıs Savaşı salonlarında bu savaşlarda şehit olan şanlı Türk askerlerinin, komutanlarının kıyafetleri ,mühimmatları ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır. Galatasaray Lisesi öğrencilerinin Kore Savaşı’na giden askerlerimiz için kanları ile boyadıkları Türk Bayrağı ve Türk askerlerinin bu bayrakla çekildikleri fotoğraf müzede sergilenen eserler arasında bulunmaktadır.  Kıbrıs Savaşı sırasında Rum bölgesine düşerek elim bir şekilde vefat eden Türk Yüzbaşı Pilot Cengiz Topel’in paraşütü müzede sergilenmekte ve ziyaretçilere Kıbrıs Barış Harekatı’na dair yine pek çok bilgi müzede verilmektedir. 

Bu sene Türk İstiklal Harbi’nin 100. yılına özel olarak hazırlanan sergi salonunda harp tarihini anlatan pek çok eser bulunmaktadır. Atatürk’ün pelerini ve diğer pek çok eşyası sergi salonunda yer almaktadır. Müze, Çarşamba-Perşembe-Cuma-Cumartesi ve Pazar günü saat 09.00 ve 16.30 arası açıktır. Ayrıca müzenin açık olduğu günler Mehteran Birliği 15:00-16:00 saatleri arasında konser vermektedir. Sizde ailenizle tarih dolu bir gün geçirmek Türk tarihini pek çok dönemine şahit olmak isterseniz Harbiye Askeri Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.