Mars'ta Kolonileşme ve "Bir" Olma Sorunu: Kızıl Mars

Mars'ta Kolonileşme ve "Bir" Olma Sorunu: Kızıl Mars

Nebula ve Hugo ödüllü yazar Kim Stanley Robinson, Mars'ın kolonileşmesiyle ilgili üçlemesinin birinci kitabında, yıllar süren araştırma ve modern bilimden yararlanıyor.

Şiddetli kum fırtınaları, yüzyıllar boyunca Mars'ın ıssız yüzeyini süpürdü. Mars'ın amansız iklimi, onu fethetmeleri için insanlığı çağırdı durdu. 2026 yılında, 100 bilim insanı bu görevi yerine getirmek üzere Mars’a ayak bastı.

Maya Toitavna, Frank Chalmers, John Boone ve Arkady Bogdanov gezegeni yaşanabilir kılma misyonuna öncülük ediyor. Bazıları için Mars, bir tutkuya dönüşecek ve bu uğurda cesaret ile delilik arasında gidip gelen eylemlerde bulunacaklar. Diğerleri için bu görev, gezegenin zenginliklerini yağmalamak için bir fırsat. Genetik simyacılar için ise, uzayda yaşama dair biyomedikal bir mucize yaratma şansı. Koloniciler, yüzeye ışık yansıtacak dev uydu aynaları yerleştiriyor. Sıcaklığı yakalamak için kutup başlıklarına siyah toz serpiştiriliyor. Sıcak gaz havalandırmaları açabilmek için kilometrelerce derinlikte tüneller kazılıyor. Ayaklanmalar, rekabet, düşmanlık ve dostluk ilişkileri kuruluyor ve parçalanıyor. Çünkü Mars'ın değişmesini engellemek için ölümüne savaşacak olanlar var.

Nefes kesici kurgusu ve eşsiz hayal gücüyle Kızıl Mars, bilimsel bir destan aslında. Hem görkemli hem de karanlık bir gelecek tasviri yaparken, karmaşıklığı ve vizyonuyla da okurunu şaşırtmayı başarıyor.