METU AURORA Roket Takımı ile Söyleşi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde eğitimlerini sürdüren mühendislik öğrencilerinin kurduğu METU AURORA takımının başarılarını, projelerini konuştuğumuz keyifli bir söyleşi yaptık. Teknofest Roket Yarışması’nın iddialı takımlarından birisi olan takımımızın hikayesini hep birlikte dinleyelim.
VG: Metu Aurora & Metu Vortex takımları kimlerdir?
METU VORTEX-İsmet Çağatay Bütün(Takım Kaptanı): METU AURORA ve METU VORTEX takımları TEKNOFEST Roket Yarışması’nda farklı kategorilerde yarışan ODTÜ takımlarıdır. Takımımız 3 teknik alt ekibi ve 13 üyesiyle 2 senedir Teknofest Roket Yarışması’nın iddialı ve gözde takımlarından birisidir. Takım olarak ülkeye havacılık ve uzay teknolojilerini aşılama konusunda önemli bir birikime sahip olan takımımız ile bu bağlamda sadece takımımız için değil, aynı zamanda erişim sağlayabildiğimiz insanlara uzay teknolojilerini ve roket bilimini aşılayarak bu alanda gelişimlerini sağlamayı hedeflemekteyiz. Takımımız alanda 3 yılı aşkın deneyimi ile uçuş yapma aşamasına gelebilmiş tek ODTÜ takımıdır. Bununla birlikte takımımız bünyesinde resmi fırlatması tamamlanan 2 roket ve tasarımı tamamlanan değişik menzillerde 6 roket ve takımımıza ait 130’un üzerinde tasarlanmış ve üretilmiş alt sistem bulunmaktadır.
VG: Takım üyelerinden bahseder misiniz? İki takım nasıl bir araya geldi?
İsmet Çağatay Bütün: Takım üyelerinin hepsi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde eğitimlerini sürdüren mühendislik öğrencileridir. Takımımızın Makina, Elektrik&Elektronik, Bilgisayar, Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencilerinden oluşan multidisipliner bir yapısı bulunmaktadır. İki takımın ortak arzusu olan havacılık ve uzay teknolojileri alanında milli teknoloji hamlesini benimseyerek beraber daha verimli ve başarılı işler çıkarabilmek amacıyla METU AURORA adı altında birleştirmiştir.
VG: Yürütmekte olduğunuz projelerinizden bahseder misiniz?
İsmet Çağatay Bütün: Takımımızın yürütmekte olduğu projeler arasında TEKNOFEST 2020 Roket Yarışmasına yarışmak üzere görev yükü bırakma kapasiteli 6000m ve 1500m menzilli irtifa roket projeleri bulunmaktadır. Buna ek olarak TEKNOFEST 2020’de Turbo Fan Motor yarışmasında yarışmak üzere türbin kanatçıkları için soğutma tasarımları yapmaktayız. Uluslararası alanda ise NASA SPACE APPS CHALLENGE’da yarışmış bulunmaktayız.
VG: Ne tür sorunlarla karşılaştınız? Projelerinizi tamamlamak için nasıl motive oluyorsunuz?
İsmet Çağatay Bütün: Takımın gerekli ekipmanları ve gereksinimleri sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan maddi desteğin karşılanması konusunda çeşitli problemlerle karşılaşılmıştır. Kampüsün bulunduğu coğrafi konumdan dolayı kargo ulaşımının güç olması takımımızın karşılaştığı başlıca problemlerdendir. Yaptığımız projeleri başarma inancımızın arkasında hem K.K.T.C’yi hem Türkiye Cumhuriyeti’ni hem de bağlı bulunduğumuz Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin 3 kampüsünüzde temsil etmek, aynı zamanda yerli ve milli olarak havacılık ve uzay sistemlerini geliştirme tutkumuz bulunmakta.
VG: Danışmanlık hizmeti alıyor musunuz?
İsmet Çağatay Bütün: Okulumuz Makina Mühendisliği bölümünde görevli hocalarımız Dr. Ali Berk BAŞTAŞ ve Dr. Ali Atashbar ORANG METU AURORA Roket grubumuzun danışmanlığını yürütmektedirler.
VG: Sponsorluk desteği aldığınız firmalar var mı?
İsmet Çağatay Bütün: Sponsorluk desteği kapsamında takımımızla iş birliği içerisinde maddi destek veren ANDAR Elektromekanik Sistemleri şirketi ve ürün desteği veren ZENİTTEK Teknoloji Ar-Ge LTD. şirketi bulunmaktadır. Takımımızın hali hazırda sponsorluk arayışı devam etmekte olup yukarıda bahsettiğimiz amaçlarımız doğrultusunda bize destek olabilecek firmalar aramaktayız.
VG: Hedefleriniz neler? Ulusal/Uluslararası yarışmalara katılacak mısınız?
İsmet Çağatay Bütün: Takımımız hali hazırda uluslararası yarışmaya katılmış olup gelecekte de düzenlenecek organizasyonlar ve alabileceğimiz desteklerin beraberinde ülkemizi uluslararası alanda daha çok temsil etmek istemektedir. Takımımız bu yarışma azmini, duygusunu ve tutkusunu sadece şu anki takım üyeleri ile sınırlandırmak istememektedir. Aramıza gelecek senelerde katılacak yeni mühendis arkadaşlarımızla birlikte daha büyük bir yarışma kulübü ve aynı zamanda ekolü olmak istemektedir.
VG: Vizyoner Genç üyelerine ve takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz? Savunma Sanayii şirketlerine bizim aracılığımızla iletmek istediğiniz şeyler var mı?
İsmet Çağatay Bütün: METU AURORA takımı olarak, siz değerli Vizyoner Genç üyelerine ve takipçilerine verebileceğimiz en önemli tavsiyemiz sadece derslerle öğrenilen teorik bilgiyle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda ilginizin olduğu alanda çeşitli projeler yaparak okulda aldığınız teorik bilgilerinizi pekiştirmeniz olur.
Savunma sanayii şirketlerine sizin aracılığınızla bir şeyler iletmek istersek bunların en başında TEKNOFEST gibi yarışmalara katılan genç milli mühendislerimize daha çok yatırımda bulunarak Milli Teknoloji Hamlesi ’ne katkıda bulunmalarının ve milli mühendislerimizin Türk Savunma Sanayii’ne kazandırılmasının çok önemli olduğudur.