Milli Motor Serüveni: Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit
TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nin ikinci gününde Milli Motor Serüveni isimli oturumuyla "Vizyoner Genç" temasında gençlerle buluştu.
TEI'den bahsederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit motor tipleriyle ilgili gençlere bilgi verdi. Pistonlu motor teknolojisini yerli teknolojiye kazandıran TEI'nin öncelikli hedeflerinin hava araçları olduğunu belirten Akşit, farklı motor tiplerinin önemlerinden bahsetti.
"Türkiye'de motor denince akla gelen firmalar var. Ancak tamamen yerli firmalar, son zamanlarda öne çıkmaya başladı."
Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit TEI'nin tarihinden bahsetti ve o zamandan bugüne yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
Özellikle 2003 yılında Avrupa Birliği ortak kargo uçağının, Atlas'ın, tasarım ve üretim partneri olarak yer alan TEI'nin dünyada uçan tüm Atlas kargo uçaklarında TEI'nin payı bulunuyor.
Mühendislik ve tasarım yetenekleri geliştikçe motor geliştirme süreçlerinin de hızlandığını belirten Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Türkiye'nin ilk Turboprop'unu yaptıklarını sözlerine ekliyor.
Atak ve Gökbey helikopterlerinin motorlarının henüz ithal edildiğini belirten Akşit, yakında tamamen milli motorlara geçileceğini belirtti. Bu aşamada özellikle gençlerin işbirliğinin oldukça kritik olduğunu belirtiyor Akşit.
Yüksek teknoloji üretiminin oldukça zorlu bir süreç olduğunu sözlerine ekleyen Akşit, müsteşarlığın destekleriyle birlikte ilk defa tek kristal kanatçık ve hasas titanyum döküm parçaları döküldü.
Dışa bağımlılığı azaltma yönünde atılan adımların tamamen yerli üretimi ile mümkün olabileceğini belirtiyor Akşit. Tüm teknolojik adımların tamamlanmasından sonra imalat yeteniğinin de geliştirilmesiyle birlikte 2017 yılında motorun tüm parçaları imal edilebilir duruma gelindi.
Katmanlı imalat ile birlikte üretim gerçekleştirilmekte. İlk defa bir mini jet odası bu teknikle imal edildi. Dünyada ilk defa bir jet motorunun dönen türbün kanatları katmanlı imalat ile üretildi.
Motorlara dair tüm süreçlerin yerlileştirilmesi yönünde büyük adımlar attığını belirtiyor Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit.