Mülakatlarda En Çok Sorulan Sorular

Mülakatlarda En Çok Sorulan Sorular

İş görüşmeniz için ne kadar hazırlanmış olursanız olun, kimi zor ya da beklenmeyen sorularla karşılaşma olasılığınız her zaman vardır. Bir iş görüşmesinde sorulma ihtimali olan en zor mülakat sorularını ve önerilen cevapları sizin için bir araya getirdik. Böylelikle henüz gerçekleşmemiş en iyi mülakatınız için size yardımcı olabiliriz.

 

1.       Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Muhtemelen ilk sorulacak sorulardan biridir.  Bu pozisyon için neden ideal bir aday olduğunuz hakkında konuşmaya hazır olmalısınız. Görüştüğünüz kişi; neden bu iş için mükemmel bir seçim olduğunuzu bilmek isteyecektir. Çok fazla veya çok az kişisel bilgi vermeden kendinizle ilgili soruları yanıtlamaya çalışmalısınız. En sevdiğiniz hobi veya büyüdüğünüz yer, eğitiminiz ve sizi neyin motive ettiği hakkında kısa bir açıklama gibi, işle doğrudan ilgisi olmayan bazı kişisel ilgi alanlarınızı ve deneyimlerinizi paylaşarak başlayabilirsiniz.

2.       Neden bu işte çalışmak istiyorsunuz?

“Neden bu pozisyon için uygunsunuz, işe alınsaydınız neler başarırdınız?”

Bu mülakat sorusu size mülakatı yapan kişiye iş ve şirket hakkında bildiklerinizi gösterme fırsatı vermektedir. Bu nedenle şirketi, ürünlerini, hizmetlerini, kültürünü ve misyonunu derinlemesine araştırmak için önceden zaman ayırmalısınız. Sizi bu pozisyon için neyin uygun kıldığı konusunda net olmalı, şirketin size en çok hitap eden yönlerinden ve pozisyonundan bahsetmelisiniz.

3.       Sizi neden işe almalıyız?

Bu iş için en iyi aday siz misiniz? İşe alma müdürü gerekli tüm niteliklere sahip olup olmadığınızı bilmek isteyecektir. Neden işe alınması gereken başvuru sahibi olduğunuzu açıklamaya hazır olmalısınız. Yanıtınızı, ne sunmanız gerektiğini ve neden işe girmeniz gerektiğini açıklayan; kendinden emin, özlü, odaklanmış bir satış konuşması yapmalısınız. Bu, iş listesindeki nitelikleri ve gereksinimleri gözden geçirmek için iyi bir zamandır, böylece görüşmecinin aradığı şeyle uyumlu bir yanıt oluşturabilirsiniz.

4.       Bize güçlü yönlerinizden bahseder misiniz?

Bu soru, işverenlerin neredeyse her zaman pozisyon için ne kadar nitelikli olduğunuzu belirlemek için sordukları sorulardan biridir. Size en güçlü yönleriniz sorulduğunda, sizi o belirli iş için nitelendiren ve sizi diğer adaylardan ayıracak nitelikleri anlatmanız önemlidir. Bu soruyu yanıtlarken, "söylemek" yerine "göstermeyi" unutmamalısınız. Örneğin, mükemmel bir problem çözücü olduğunuzu belirtmek yerine, ideal olarak mesleki deneyiminizden bir anekdot kullanarak bunu gösteren bir hikaye anlatabilirsiniz.

5.       Zayıf yönleriniz nelerdir?

Görüşmecilerin soracağı bir diğer tipik soru, zayıf yönleriniz hakkında olacaktır. Cevaplarınızı, bir çalışan olarak becerilerinizin ve yeteneklerinizin olumlu yönleri etrafında çerçevelemek için elinizden gelenin en iyisini yapmalı ve görünen "zayıflıkları" güçlü yönlere çevirmelisiniz. Bu soru, işe alım müdürüne iş için yeterince nitelikli olduğunuzu göstermek için bir fırsattır.

İşe alma müdürü, doğru kimlik bilgilerine sahip olup olmadığınızı öğrenmenin yanı sıra, zorlukları üstlenip üstlenemeyeceğinizi ve yeni görevler öğrenip öğrenemeyeceğinizi bilmek istemektedir. Ayrıca, bir zayıflığı nasıl fark ettiğinize ve onu düzeltmek için nasıl adımlar attığınıza dair belirli örnekler sunarak, geliştirdiğiniz beceri örneklerini de paylaşabilirsiniz.

6.       Neden İşinizden Ayrılmak (veya Bırakmak) İstiyorsunuz?

Bu soruya hazırlıklı olmalı ve bir yanıt hazırlamalısınız. Dürüst ve özel koşullarınızı yansıtan ancak olumlu kalmasını sağlayan bir yanıt vermeniz gerekecektir. Zor şartlar altında kalarak istifa etseniz bile, görüşmeci ile çok fazla bilgi olarak yorumlanabilecek şeyleri paylaşmanız doğru değildir. Görüşmeci, neden işinizden ayrıldığınızı ve neden onun şirketi için çalışmak istediğinizi bilmek isteyecektir. Neden mevcut konumunuzdan ayrıldığınız sorulduğunda, gerçeklere bağlı kalmalı, doğru olmalı ve cevabınızı geleceğe odaklamalısınız. Özellikle de ayrılışınız en iyi koşullar altında değilse.

7.       Maaş beklentiniz nedir?

Maaş açısından ne arıyorsunuz? Parayla ilgili soruları yanıtlamak her zaman zordur. Kendinizi yetersiz satmak veya bir iş teklifinden kendinize fiyat biçmek istemezsiniz. Bazı yerlerde, işverenlerin size maaş geçmişi hakkında soru sormaları yasal olarak yasaklanmıştır. Ancak ne kadar ödeme almayı beklediğinizi sorabilirler. Araştırmanızı toplantıdan önce yapmalısınız. Böylece sizden istenirse bir maaş (veya maaş aralığı) belirlemeye hazır olun.

8.       Stres ve baskı ile nasıl başa çıkarsınız?

İşler iş yerinde sorunsuz gitmediğinde ne yaparsınız, zor durumlarla nasıl başa çıkarsınız? İşveren, iş yeri stresiyle nasıl başa çıktığınızı bilmek ister. Yüksek stresli durumlarda iyi çalışıyor musunuz, baskı altında mı gelişiyorsunuz yoksa daha sade bir işi mi tercih edersiniz, bir şeyler ters gittiğinde ne yaparsınız? Bu sorulara yanıt vermenin en iyi yolu, önceki bir pozisyonda stresi başarılı bir şekilde nasıl ele aldığınıza dair bir örnek paylaşmaktır.

Asla veya nadiren stres yaşamadığınızı iddia etmekten kaçınmalısınız. Aksine, cevabınızı iş yerindeki stresi kabul edecek ve bunun üstesinden nasıl geldiğinizi açıklayacak, hatta bunu kendi yararınıza kullanacak şekilde formüle etmelisiniz.

9.       Zor bir çalışma durumunu veya bir projeyi nasıl yönettiğinizi açıklayın.

Zor bir durumla başa çıkmakla ilgili bir sorunun doğru veya yanlış cevabı yoktur. Nasıl tepki verdiğiniz, işe alım müdürüne çalışma tarzınızı ve sorunları nasıl yönettiğinizi gösterecektir. Şirketle bağ kurup kurmadığınızı ve rol için uygun olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olacaktır. Görüşmeci, zor bir kararla karşılaştığınızda nasıl tepki verdiğinizi bilmek isteyecektir. Stresle ilgili soruda olduğu gibi, zor bir durumda yaptığınız şeyin bir örneğini paylaşmaya hazır olmalısınız. Hikayeyi inandırıcı ve ilgi çekici kılmak için ayrıntıları paylaşmak önemlidir.

10.       Gelecek için hedefleriniz nelerdir?

Bir iş hunisi misiniz, yoksa en azından bir süre şirkette kalmayı mı planlıyorsunuz, gelecek için planlarınız, bu pozisyon için tipik olarak işe alınan birinin kariyer yoluna uyuyor mu? Bu sorular, daha iyi bir fırsat bulur bulmaz burada takılıp kalmayacağınızı veya devam edip etmeyeceğinizi öğrenmek için tasarlanmıştır. Cevabınızı işe ve şirkete odaklayın ve görüşmeciye pozisyonun uzun vadeli hedeflerinizle uyumlu olduğunu yineleyin.

 

Kaynak:

https://www.roberthalf.com.au/career-advice/interview/common-questions

https://www.thebalancecareers.com/top-interview-questions-and-best-answers-2061225