Savunma Sanayii Yıldızları: TCG İstanbul

Savunma Sanayii Yıldızları: TCG İstanbul

MİLGEM ADA SINIFI korvetlerin 2. faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İstif (İ) Sınıfı fırkateyn projesinin ilk gemisi olan TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni’nin inşası maksadıyla Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve STM arasında MİLGEM 5. gemisinin (TCG İSTANBUL (F-515) tedarikine ilişkin sözleşme 12.04.2019 tarihinde imzalanmıştır. 

TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni 23 Ocak 2021'de denize indirilmiştir. Geminin taş havuzda donatımına müteakip 2022 yılının Mayıs ayında liman kabul testleri başlanmış ve liman kabul tecrübelerinin tamamlanmasıyla İSTANBUL Fırkateyni, 20 Haziran 2023 tarihinde bayrak çekme töreni sonrasında ilk seyir tecrübesine çıkmıştır. O tarihten itibaren Deniz Kabul Testlerine başlayan TCG İSTANBUL, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla Türk Donanması tarafından, İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilen 100 gemilik resmi geçit töreni ile Deniz Harp Okulu’nun 250. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılarak, Türk Halkını ve Bahriyelileri selamlamıştır. TCG İSTANBUL, 19 Ocak 2024 tarihinde düzenlenmesi planlanan törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecektir. 

Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni olma özelliğini taşıyan TCG İSTANBUL (F-515), yapısı itibarıyla ADA sınıfı korvetlerden farklı bir yere sahiptir. Üzerinde taşıdığı silah elektronik sistemlerinde de büyük oranda yerli üretim sistemlerin kullanılması nedeniyle bu alanda önemli bir ivmenin adresi olacaktır.

MİLGEM İ Sınıfı’nın ilk gemisi İstanbul Fırkateyni'nde, hedeflenen yerlilik oranı olan yüzde 75’in üzerine çıkılarak, bu seviye yüzde 80’e ulaşmıştır. Bu haliyle TCG İSTANBUL, Türkiye’nin en yüksek yerlilik oranına sahip savaş gemisidir. 

MİLGEM projesi için bir araya getirilmiş olan yerli üretici ve tedarikçi konumundaki taraflar, sözleşme genelinde 3’te 2’lik bir hacme sahiptir. İ Sınıfı Fırkateyn projesi kapsamında, 150’den fazla sistem için 80 civarı alt yüklenici firma bir araya gelirken toplama bakıldığında 220 farklı firmanın katılım gösterdiği görülmektedir.

İ Sınıfı Fırkateyn özellikleri; denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar olarak tanımlanmaktadır. Milli Fırkateyn’in boyu, silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle 10 metre uzatılmıştır ve gemide genel olarak yapısal değişikliklere gidilmiştir.

MİLGEM projesi kapsamında üretilen yerli ve milli gemi TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni, 113 metre boya, 14,4 metre genişliğe sahiptir. TCG İSTANBUL (F-515) ve diğer İ sınıfı fırkateynlerin Ada sınıfı korvetlerden farkı ise hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyeti olacaktır. 

Milli fırkateyn yüksek yerlilik oranına sahip milli bir elektronik harp sistemi ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemini bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca geliştirilmiş silah, radar ve sensörler, muhabere ve seyir sistemleri ile hizmet verecektir.

İstanbul Fırkateyni; ATMACA Seyir Füzesi, MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi, Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, Cenk-S AESA Radarı, ADVENT Savaş Yönetim Sistemi gibi ileri ve milli çözümlere sahiptir.

Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde, STM ana yükleniciliğinde, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda inşa edilen geminin; inşa malzemelerinin tedariki, tasarım dokümanları ve işçilik resimlerinin hazırlanması STM’nin başlıca görevleri arasındadır. Öte yandan tüm silah elektronik ve ana tahrik sistemi dahil olmak üzere platform sistemlerinin tedariki, gemiye test ve entegrasyon süreçlerinin sorumlulukları ile bütünleşik lojistik destek işlemleri de STM tarafından yürütülmüştür. 

MİLGEM 6,7 ve 8’inci Gemi Tedariki Sözleşmesi

Türkiye'nin ilk milli fırkateyni, MİLGEM'in 5. gemisi, TCG İSTANBUL Fırkateynin devamı niteliğinde olan, üç adet MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Tedariki Projesi'nin, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ve Anadolu, Sedef, Sefine TAIS Ortak Girişim İşletmesi (TAİS OG) ile inşa edilmesi kararlaştırılmıştır. MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi kapsamında, 6, 7 ve 8’inci gemiler için T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda, 6 Nisan 2023 tarihinde sözleşme imza töreni gerçekleştirilmiştir. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç milli fırkateynin sac kesimini, düzenlenen törenle 10 Nisan 2023 tarihinde Sedef Tersanesi'nde gerçekleştirmiştir.  

STM-TAİS OG iş ortaklığında, Anadolu, Sedef, Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı bir adet İ sınıfı fırkateyni inşa etmesi planlanmaktadır. Üç milli fırkateynin, 36 ay içinde teslim edilmesi hedeflenmektedir. Yakın hava savunma sistemi Gökdeniz, üç boyutlu arama radarı Cenk-S, atış kontrol radarı Akrep, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar-D gibi milli çözümlerin üç gemide de yer alacaktır.

 

Kaynak: stm.com.tr