Savunma ve Havacılık Sanayii 1- 7 Nisan Gündem Özeti

Savunma ve Havacılık Sanayii 1- 7 Nisan Gündem Özeti

  • Silah Taşıyıcı Araç (STA) Projesi kapsamında gerçekleştirilen testlerde, Kaplan STA’dan atılan OMTAS füzesi, hareketli hedefi başarıyla vurdu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki yeni nesil tanksavar silahları ve OMTAS füzelerinin araç üzerinden kullanımlarını sağlayabilmek üzere, yurtiçi imkanlarla silah taşıyıcı araçların temin edilmesi amacıyla başlatılan proje çerçevesinde, 27 Haziran 2016’da FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ile anlaşma imzalanmıştı. Proje, 76’sı tekerlekli ve 184’ü de paletli tipte olmak üzere, toplam 260 adet aracın tedarikini öngörüyor. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)

  • Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmek üzere beş adet Bayraktar TB2 İHA’nın, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca kabulü gerçekleştirildi. Anka İHA’nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine sunulduğu bilgisi de yaklaşık bir yıl önce, 1 Nisan 2018’de duyurulmuş, müteakip süreçte Ege’de gerçekleştirilen uçuşlar hem yerli hem de yabancı basında uzunca bir süre gündemde kalmıştı. Dünya genelinde, deniz yetki alanlarının korunması açısından, insansız sistemlerden giderek artan oranda yararlanılırken, bu alımları da Deniz Kuvvetleri Komutanlığının mevcut trendleri yakinen takip ettiği şeklinde yorumlamak mümkündür. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)

  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. arasında imzalanan anlaşma uyarınca, helikopterler başta olmak üzere hava araçlarının alçak irtifa uçuş koşullarında seyir güvenliğini arttırmak amacıyla fiber lazer tabanlı “Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi” geliştirilecek. Telle/engelle çarpışma durumlarına yönelik ikazların pilotlara uygun zamanda verilmesini sağlayacak olan Helikopter Engel Tespit Sistemi’nin düşük güç tüketimi ve düşük ağırlığa sahip olması hedefleniyor. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı/ Meteksan Savunma Sanayii A.Ş.)

  • Türk Silahlı Kuvvetlerine iki adet daha T129 Atak teslimatı gerçekleştirildi. Halihazırda Kara Havacılık Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunan T129 Atak, gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında gerçekleştirilen operasyonlarda, başarıyla kullanılıyor. Pakistan İslam Cumhuriyeti’nde kazanılan ihracat başarısının ardından, helikopterin Filipinler Cumhuriyeti ve Brezilya Federatif Cumhuriyeti gibi ülkelere ihraç edilebilmesi amacıyla çalışmalar sürdürülüyor. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)

  • Hindistan Cumhuriyeti’ne FMS (Foreign Military Sales/ Yabancı Askeri Satışlar) kanalıyla, 24 adet MH-60R helikopterinin satışı için DSCA (Defense Security Cooperation Agency/ Amerikan Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ajansı) tarafından gerekli sertifikasyon sağlanarak karar, Kongre’ye sunuldu. Bedeli yaklaşık olarak 2,6 milyar Amerikan doları olan paket; 30 adet APS-153(V) çok modlu radar, 60 adet T-700-GE-401C motor, 30 adet AN/AAS-44C(V) multispektral hedefleme sistemi, 1.000 adet AN/SSQ-36/53/62 sonobuoy, 10 adet AGM-114 Hellfire füzesi, 38 adet APKWS roket, 30 adet MK 54 torpido, 12 adet GAU-21 silah, 54 adet AN/AVS-9 gece görüş gözlüğü ve 30 adet AN/APX-123 dost düşman tanıma- tanıtma sistemi gibi kalemleri de içeriyor. (Kaynak: DSCA)

  • Krauss- Maffei Wegmann, Alman Silahlı Kuvvetleri envanterinden 101 adet Leopard 2A6 tankının modernizasyonu için 300 milyon avro değerinde bir anlaşmaya imza attı. Gerçekleştirilecek olan bu modernizasyon ile tanklar Leopard 2A7V seviyesine çıkartılacak. Teslimatların ise 2026 yılı dolaylarında tamamlanması planlanıyor. (Kaynak: Krauss- Maffei Wegmann)