Tarsus Roket Takımı ile Söyleşi

Tarsus Roket Takımı ile Söyleşi

2018 yılında Tarsus Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan Tarsus Roket Takımı ile söyleşi gerçekleştirdik. Geleceğe umutla bakan vizyoner takımımızın hikayesini birlikte dinleyelim.

VG: Tarsus Roket Takımı kimdir?

Erkut Oğur: Merhaba, adım Erkut. Tarsus Roket Takımının kaptanıyım. Tarsus Roket Takımı 2018 yılında Tarsus Üniversitesi Roket Teknolojileri Topluluğu (ROTEK) bünyesinde kurulmuş model ve yüksek güç roketçiliğinin Türkiye’de tanıtılmasını ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen amatör roket takımıdır.

VG: Takımınızın üyelerinden bahseder misiniz? Nasıl bir araya geldiniz?

Erkut Oğur: Takımımız üniversitemizdeki farklı mühendislik bölümlerinden Otomotiv Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği ve Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümleri öğrencilerinden oluşuyor. Takımımız bünyesinde 16 üye ve 2 danışman ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Takım üyelerimiz savunma ve roket sistemlerine meraklı, bu konuda ülkemizin ‘’Milli Teknoloji Hamlesine’’ katkıda bulunmak isteyen öğrencilerin bir araya gelmesiyle oluştu.

VG: Yürütmekte olduğunuz roket projesinden bahseder misiniz?

Erkut Oğur: İlk olarak çalışmalarımız 2018 senesinde başladı ve bunun kapsamında Teknofest 2019 Alçak İrtifa Roket Yarışması’na başvurduk. Ortalama 6 aylık tasarım sürecimizin sonunda bütün rapor ve test aşamalarını geçtik ve takımımız finale kalarak atış yapma hakkı kazandı. Bu sene de Teknofest 2020 Orta İrtifa Roket Yarışması için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bu sene yapacağımız roket ortalama 10.000 feet irtifaya ulaşacak. Roket istenen irtifaya ulaştığında, otonom şekilde roket içindeki yükümüzü roketten dışarı çıkaracak ve yere güvenli bir şekilde inişini gerçekleştirecek. Aynı zamanda roketin uçuşu sırasında yer istasyonumuzdan canlı bir şekilde anlık verileri görebileceğiz. Şu an roketin tasarım ve test aşaması devam ediyor. Tasarımın iyileştirilmesi için durmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz.

VG: Ne tür sorunlarla karşılaştınız? Projeyi tamamlamak için nasıl motive oluyorsunuz?

Erkut Oğur: Çalışmalarımızı sürdürürken yaşadığımız en büyük sorun, maddi sorunlar. Çünkü tasarım sürecimizin ilk parametresini maliyet oluşturuyor. Eğer maliyetiniz fazlaysa proje yapımında çok büyük sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Bunun için tasarımı yaparken hem ekonomik hem de üretilebilir olmasını göz önünde bulundurmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca imalat sürecimiz tamamlana kadar her parçayı ayrı ayrı test etmek zorundayız. Bu da büyük ölçüde maddi harcamalar gerektiriyor. Bununla beraber çalışmalarımızı sürdürürken sponsor firmamızın olmaması bizim için süreci daha fazla zorlaştırıyor. Yaptığımız işi “milli” bir iş olarak görüyoruz ve bunun için her ne kadar zorluklarla engellerle karşılaşsak da bizi motive eden çalışmalarımızı devam ettirmemizi sağlayan güç bu oluyor.

VG: Danışmanlık hizmeti alıyor musunuz?

Erkut Oğur: Takımımızın ve topluluğumuzun danışmanlığını üniversitemizde Öğretim Üyesi Dr. Ercüment Türkoğlu ve Öğretim Görevlisi Dr. Murat Bakırcı hocalarımız yapıyor. Bu süreçte yanımızda olan başta üniversitemiz olmak üzere bütün hocalarımıza ve bizlerin yanında olan herkese çok teşekkür ederiz.

VG: Roket projesi maliyetli bir proje mi? Sponsorunuz var mı? 

Erkut Oğur: Birçok projede olduğu gibi roket projesinde de maliyet aslında spesifik bir durum. Yani kullandığınız parçalar, malzemeler, sensörler tamamen sizin elinizdeki bütçeye bağlı. Mümkün olduğunca tasarım aşamasında maliyeti gözeterek tasarım yapmaya çalışıyoruz. Kullandığımız birçok sensör ve alt sistem parçalarını takım üyelerimizle beraber kendi aramızda topladığımız paralarla alıyoruz ve ne yazık ki yeterli olmuyor. O yüzden sponsor desteği elzem oluyor. Şu an maalesef sponsor firmamız yok. Bunun için sponsor arayışlarımız devam ediyor.

VG: Hedefleriniz neler? Ulusal/Uluslararası yarışmalara katılacak mısınız?

Erkut Oğur: Ulusal düzeyde şu anda Teknofest için çalışmalarımız devam ediyor. Gelecek dönemler için farklı irtifalarda birden fazla roketle yarışmaya katılmayı hedefliyoruz. Asıl hedefimiz, yeterli sponsor ve maddi desteği sağladığımız takdirde Uluslararası Roket Mühendisliği Yarışması olan (IREC) katılmak ve ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek. 

VG: Diğer üniversitelerin roket takımlarıyla iletişiminiz var mı? Fikir ya da bilgi paylaşımı yapılıyor mu? 

Erkut Oğur: Türkiye’de amatör roketçiliğe olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla Roket Yarışması’na her sene birçok takım başvuruyor. Yarışmaya yönelik olarak oluşturulan bir sosyal medya grubu var ve birçok takım merak ettiklerini sorarak yanıt alabiliyor. Bizler de tabiki bu süreçte bildiklerimizi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz.  Bilginin paylaştıkça çoğaldığını düşünüyoruz o yüzden merak edilenleri diğer takımlarla da paylaşarak mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışıyoruz. 

VG: Başka projeleriniz var mı?

Erkut Oğur: Teknofest ile beraber çalışmalarına devam ettiğimiz başka bir projemiz de Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde yürütmüş olduğumuz  “T-233 Roket” projemiz var. Bu proje kapsamında hem hem lise ve ortaöğretimler için model roket atışları ve eğitimleri yapıyoruz hem de lisans ve lisansüstü seviyesinde savunma sistemleri için gerekli AR-GE araştırmalarını ve testlerini yapıyoruz. Yaptığımız model roketlerle belirli periyotlarla atışlar yaparak hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde zararlı gazların ölçümünü yapıyoruz. Ölçümler sonunda elde ettiğimiz verileri depolayarak değişimleri görebiliyoruz. Lisans ve lisansüstü seviyesinde hibrit yakıtlı roket motorları ve görüntü işleme sistemini kullanarak, hedef takip sistemi üzerine çalışmalar yapıyoruz. 

VG: Vizyoner Genç üyelerine ve takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz? Savunma Sanayii şirketlerine bizim aracılığımızla iletmek istediğiniz şeyler var mı?

Erkut Oğur: Öncelikle bizim gibi birçok teknoloji takımlarının sesini duyurduğunuz için Vizyoner Genç ailesine çok teşekkür ederiz. Ülkemizin bizim gibi teknoloji ve savunma sistemleri alanında bir şeyler yapmak isteyen genç mühendislere ihtiyacının olduğunu düşünüyoruz. Bizlerin de bu doğrultuda hiç ara vermeden sürekli araştırması ve öğrenmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Ancak bu şekilde ülkemizi “Muasır Medeniyetler Seviyesine” çıkarabileceğimize inanıyoruz. Savunma ve diğer sektörlerdeki şirketlerden talebimiz biz ve bizim gibi diğer takımların bu çalışmalarda yanımızda olmaları ve bizlere maddi ve manevi yönden destek olmalarıdır.