THARSIS-C Takımı Sponsor Arıyor!
1. Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)
THARSIS-C takımımız 2020 TEKNOFEST Türksat Model Uydu Yarışması’nda 3.lük derecesi kazanan THARSIS-3C takımının devamı olarak TEKNOFEST TMUY 2021’e katılmak üzere kurulmuştur.
Vizyonumuz doğrultusunda model uydular tasarlayıp üreterek, ilgili yarışmalara düzenli bir şekilde katılım sağlayan ve Ar-Ge süreçleri yürüten bir takımız. Takımımız 6 kişiden oluşmaktadır. Her bir üyemiz bir model uydu sistemini oluşturmak üzere Elektronik-Yazılım-Mekanik Alt Sistemleri’nden en az birinde görev yapmaktadır.
2. Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
THARSIS takımı 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi İnsansız Hava Araçları Topluluğu bünyesinde, uydu teknolojilerini anlamak ve geliştirmek üzere kurulmuştur. Dolayısıyla vizyonumuz uydu/uzay teknolojilerini anlamak, geliştirmek ve yenilikçi ar-ge süreçleri yürütmektir. Misyonumuz ise bu alanlarda ilgili, tecrübeli, geniş bir perspektif ile bakan, ileride karşı karşıya kalacağı sorunlara çözümler üretebilecek kişiler yetiştirmektir.
3. Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Kendimizi ve etrafımızı geliştirmeye yönelik arzumuz, geçmişte edindiğimiz başarıları her daim bir adım ileriye götürme çabamız, yeni deneyimler kazanma ve bu deneyimleri aktarma isteğimiz bizi devamlı araştırmaya, öğrenmeye ve çalışmaya itmiştir.
4. Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
Takımımızın akademik danışmanı Dr. Şölen KUMBAY YILDIZ’dır (Hacettepe Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doktor Öğretim Üyesi). 6 yıllık bir geçmişe sahip olan öğrenci topluluğumuz ve 3 yıllık bir deneyime sahip olan takımımızın eski üyeleri kendi tecrübelerine takımımızın yeni üyelerine aktarmaktadır. Herhangi bir profesyonel destek almamaktayız.
5. Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
Geçtiğimiz sene başlayan pandeminin etkisiyle çalışmalarımızı bir süre uzaktan yürütmek durumunda kaldık. Planlamamızı iyi yaparak ve çevrim içi platformları etkin bir şekilde kullanarak bu süreci atlattık. Yine pandeminin etkisiyle kısıtlı bir bütçe ile çalışmamız gerekti. Önceliklerimizi belirleyip bütçe planlaması yaparak bu sorunu da çözmeye çalışıyoruz.
6. Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
Topluluğumuz 2017’de ve ardından 2018’de iki kez Uluslararası CanSat Model Uydu Yarışması’na katılım göstermiştir. Takımlarımız NASA sponsorluğunda ABD’de düzenlenen dünya çapındaki seçkin üniversitelerin başvurduğu CanSat Model Uydu Yarışmasında 2017’de 9. olurken 2018’de ise 4. Olarak yarışmayı tamamlamıştır.
THARSIS ise kurulduğu yıldan itibaren (2018) Türksat Model Uydu Yarışmaları’na katılım göstermiştir. 4. ve 5. Türksat Model Uydu Yarışmaları’ndan sonra bu yıl 6.’sı düzenlenecek olan yarışmada POR ve PDR süreçlerini tamamlamış bulunmaktayız.
7. Başka projeleriniz de var mı?
Takımımızın en öncelikli odağı 6. Türksat Model Uydu Yarışması’dır. Ancak bu araştırma-geliştirme sürecinde yaşanan/yaşanabilecek sıkıntılara karşı inovatif çözümler üretmek amacıyla Alt Projeler yürütmekteyiz. Bu projelere “RF Haberleşme Modülü Tasarımı” bir örnektir. Ayrıca “Uçuş Yazılımımızı” ve “Uçuş Bilgisayarımızı” biz tasarlamaktayız. Dolayısıyla projemizi başka proje alanlarına da dallandırarak yenilikçi bir yaklaşım ile yürütmeyi tercih ediyoruz.
8. Neden sponsor arıyorsunuz?
Sponsor aramamızın başlıca nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Yapmamız gereken alımlar için ekonomik destek sağlamak,
Sahada bizimle tecrübelerini paylaşacak ve Ar-Ge süreçlerimize destek olacak firmalar bulmak ve tanışmak, endüstride takımımızın ve üniversitemizin adını duyurmak ve katıldığımız organizasyonların tanınırlığını sağlamak.
9. Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Üniversite döneminde bir projede, bir takımda yer alıp çalışmanın bize önemli deneyimler kazandırdığını ve bizi geliştirdiğini düşünüyoruz. Böyle bir çalışmaya dahil olmayı herkese tavsiye ederiz. Uyumlu ve planlı bir takım çalışması ile güzel sonuçlar elde edilebileceğini yıllar içinde gördük. Ortaya çıkabilecek her yeni sorun için yılmadan yeni bir çözüm bulmak, sizi her seferinde bir adım ileriye taşıyacaktır.
Takımın iletişim bilgileri:
https://instagram.com/tharsis_iha?utm_medium=copy_link