YTU Racing Takımı Sponsor Arıyor!
1) Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)
YTU Racing 2011’de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kurulmuş olan, günümüzde de Beşiktaş kampüsündeki garajında elektrikli, otonom ve içten yanmalı motorlu yarış araçları üreten, geliştiren ve test eden bir öğrenci projesidir. Üretilen yarış araçlarıyla her yıl İtalya, Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Macaristan gibi Avrupa ülkelerindeki Formula Student yarışlarında Türkiye’yi temsil etmektedir. Bugüne kadar 6 araç üreten takım, 2020-2021 sezonunda 7.,8., ve 9. araçlarının üretimini gerçekleştirecektir. Her yıl katılım için 300’ün üzerinde başvuru alan takım, yetenekli ve istekli öğrencilerden oluşan, yeni katılacak 40 kişi seçmektedir. Takımın ar-ge çalışmaları sonucu edinilen kümülatif bilgi birimi her yıl yeni gelen takım üyelerine aktarılıp süreklilik sağlanmaktadır.
Takım multidisipliner yapıda olup bünyesinde,
• Araç dinamiği
• Powertrain
• Elektrik
• Aerodinamik
Kompozit
• Organizasyon departmanlarını bulundurmaktadır. Takımda 2020-2021 sezonunda toplamda 55 kişi bulunmakla birlikte, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, kontrol otomasyon mühendisliği, mekatronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, metalürji ve malzeme mühendisliği, endüstri mühendisliği öğrencileri bir arada çalışmaktadır. Garajında araştırma geliştirme ve tasarım odası, üretim atölyesi, elektrik odası, kompozit odası ve motor dinamometresi odası bulunmaktadır. İmalat ve montaj aşamaları üretim atölyesinde gerçekleşen araçların %90’ı yerli üretimin ürünüdür.
2) Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
Amacı nitelikli mühendis yetiştirmek ve Türkiye’ye bilim ışığında ilerleyen, gece gündüz daha iyisi için çalışan gençler kazandırmaktır. Her yıl otomotiv alanında yeni teknolojiler takım bünyesinde denenerek Dünya sıralamasında daha üst sıralara ulaşılmaktadır.
3) Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Bizim motivasyonumuz, yurtdışında Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ederek bayrağımızı gururla dalgalandırmak oldu. Bu amaç uğruna günlerce uyumadan çalışarak 0-100 km/h arasını 3,6 sn’de alabilen hızlı ve yüksek performanslı araçlar tasarladık. Şimdi de içten yanmalı motorlu araçların yanı sıra TOGG ile birlikte başlayan Türkiye’nin elektrikli araçlar konusundaki gelecek başarılarına ortak olacak ve gelecekte bu alanda çalışabilecek nitelikli bir mühendis kadrosu oluşturma hayaliyle, çalışmalarımıza her gün, hız kesmeden garajımızda devam ediyoruz.
4) Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden /birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
CNC, lazer kesim, lazer kaynak ve su jeti yöntemlerinde garajımızda yeterli ekipmanımız olmadığı için sponsorlarımızdan destek alıyoruz. Malzeme ve lojistik desteği konusunda da yardımcı olan sponsorlarımız bulunuyor. Takımımızın danışmanlığını yapan akademisyenler ise Doç.Dr. Alp Tekin Ergenç ve Doç Dr. Orkun Özener’dir.
5) Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
2011 yılında bu projeye başladığımızda çalışma alanımız dahi yoktu. Garajımızın tamamını ekip üyelerimizle birlikte çalışarak inşa ettik. Çimento, sıva, parke, boya işlemleri ve elektrik tesisatı da dahil olmak üzere garajımızın tamamı öğrenci yapımıdır. Ayrıca 2021 yılında bize Autoclav konusunda destek olan firmanın desteğini çekmesi üzerine, endüstriyel fırın üretimini gerçekleştirerek ürettiğimiz yüksek dayanımlı kompozit malzemelerin pişirme işlemlerini orada gerçekleştirdik. Her yarışa gidişimizde de 48 saat boyunca zorlu bir otobüs yolculuğu yaparak Avrupa yarışlarına katılıyoruz.
6) Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
Katıldığımız yarışın adı Formula Student’tır. Bugüne kadar, Formula Student İtalya, Formula Student Çek Cumhuriyeti, Formula Student Almanya, Formula Student Macaristan, Formula Student İngiltere yarışlarına katıldık. Formula Student, üniversiteler arasında gerçekleştirilen dünyanın en büyük mühendislik organizasyonudur. Kurulduğu yıldan itibaren hızla farklı ülkelere yayılmıştır. Günümüzde 30’dan fazla ülke ve 600’den fazla takımın katılımıyla devam etmektedir. Amacı açık tekerlekli, açık kokpitli bir yarış aracının tasarımını, analizlerini ve üretimini gerçekleştirmektir.
7) Başka projeleriniz de var mı?
Aynı zamanda mini otonom araç projemiz ve okulumuzda bitirme projesi olarak yürütülen bazı çalışmalarımız bulunuyor. Araç Dinamiği Modeli, Şanzıman tasarımı, Vites sırasını değiştirmeye yarayan Drum parçasının tasarımı, Motor Simülasyonu, Kam Mili Tasarımı, Elektronik Gaz Kelebeği gibi geliştirme aşamasında olan projelerimizden bazılarıdır.
8) Neden sponsor arıyorsunuz?
Atölyemizdeki üretim ekipmanlarını arttırarak her parçayı garajımızda üretebilme idealine ulaşabilme amacıyla sponsorluk arayışımızı sürdürüyoruz.
9) Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Vizyoner Genç takipçilerine her gün kendilerini ve ülkemizi ileriye taşımak için araştırmalar yapmalarını öneriyoruz. Çünkü üretken olduğumuz müddetçe ayakta kalabiliriz. Ayrıca kendilerini otomotiv alanında kendini geliştirmek isteyen arkadaşlarımıza ekibimize katılmak üzere başvurmalarını tavsiye ederiz.
İletişim Bilgileri:
Mail: yturacing@gmail.com
Telefon: +905078804309
Web sitesi: www.yturacing.com
Instagram adresi: https://www.instagram.com/yturacing/?hl=tr
Linkedin adresi: https://www.linkedin.com/company/ytu-racing
Twitter adresi: https://twitter.com/yturacing
YouTube adresi: https://www.youtube.com/user/YTURACIN