ZADA UAV Sponsor Arıyor!

ZADA UAV Sponsor Arıyor!

1. Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)

Zada UAV olarak Eylül ayında sabit kanat iha kategorisinde yarışmak için bir araya geldik. İsminin anlamıyla yola çıkan, göklerde yükselerek yakaladığı başarıyı en iyi şekilde değerlendiren ve birleşmiş milletler sürdürülebilirlik amaçlarına dayanan bir insansız hava aracını (iha) tasarlamak üzere yol almış bir takımız.Projemizi sürdürülebilirlik amaçlardan dokuzuncusu olan sanayi,yenilikçilik ve altyapı maddesini baz alarak oluşturduk.Takım üyelerimiz ise bu projeyi hayata geçirmek için istekli olan, kendini geliştirmek isteyen ve uzun soluklu bu projede son aşamaya kadar bizimle olabilecek bireylerden oluşturmaya dikkat ettik. Takımımız 4 as kadro ve 7 alt kadro olmak üzere toplamda 12 kişiden oluşmaktadır. As kadromuzda elektronikten sorumlu bir elektrik elektronik mühendisi, yazılımdan sorumlu bir bilgisayar mühendisi, mekanik atasarım ve analizden sorumlu bir makina mühendisi ve sponsorluk ve iletişimden sorumlu bir endüstri mühendisi bulunmaktadır. Alt kadromuzu açmamızın sebebi seneye de bu projenin devamlılığını sağlamak ve bilgi ve tecrübelerimizi akranlarımıza aktarmak içindir. Bizi bir araya getiren motivasyon bu projenin bizlere katacağı tecrübe, somut bir ürünü ortaya çıkarmanın verdiği heyecan ve Teknofest2024’te sahada bulunma isteğimiz. Teknofest2023’te akranlarımızın deneyimlediği o heyecanı yaşamak istiyor ve sektörden uzman kişilerle konuşma fırsatını deneyimlemek istiyoruz.

 

2. Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?

Afet bölgeleri, savaş, yangin gibi acil durum yerleri ve güvenlik açisindan takip edilmesi gereken sinir bölgeleri gibi zorlu koşullarda hizli ve etkili bir şekilde durum tespit etmek ve müdahale etmek için bir insansiz hava aracı tasarlamaktir. Öğrenci ekibimiz; mühendislik, yazilim geliştirme ve insansiz hava araçlari konularinda kendilerini geliştirmek için yüksek düzeyde isteğe sahiptir. Bu projenin, ekibimizin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerini geliştirmelerine ve topluma olumlu bir katki sağlamalarina yardimci olacağina inaniyoruz. Ayni zamanda, insan haklarina saygiyi teşvik etmek, acil durum yardim operasyonlarina katki sağlamayi hedefliyoruz.

 

3. Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?

Çalışmalarımızı planlarken geçmiş tecrübelerimizden faydalanarak daha planlı ve programlı gitmeye gayret ettik. Bu süreçte proje hakkında bilgiye sahip öğretmenlerimize danışmaya gayret ettik. Yaşadığımız maddi sıkıntılar karşısında motivasyonumuzu diri tuttuk. Burada en önemli faktör öğretmenlerimizin arkamızda olması ve biz takım üyerlerinin hayalerimiz gerçekleştirmek için hevesli olması.

 

4. Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?

Projemizin detaylı tasarım, analiz ve testleri için okulumuz öğretmenlerinden destek almaya gayret ettik. Projemiz için danışman bir öğretmen belirleyerek Tübitak 2209-A’ya başvurduk. Gerekli raporun hazırlanması için titiz bir çalışma yürüterek raporumuzu eksiksiz bir şekilde hazırladık. Raporun sonucunu bekleyene kadar sponsorluk arayışına girdik ve okulumuzun BAP desteğine başvurma kararı aldık. Yapacağımız İHA için deaylı tasarım büyük bir önem arz etmektedir. Bu konuda okulumuzun görüntü işlemede uzman, elektronik aksamlar için bizlere gerekli bilgiyi ve desteği sağlayacak öğretmenlerimize; detaylı mekanik tasarım için akışkanlar mekaniği konusunda uzman ve malzeme seçiminde bize yol gösterecek öğretmenlerimize danıştık. Aldığımız geri dönüşlerle projey üzerinde gerekli revizyonları yaptık. Proje için bizlere verilen laboratuvarı kullanarak test ve analizleri gerçekleştirdik.

 

5. Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?

Proje süresince karşılaştığımız en büyük zorluk maddi destek sağlayacak bir sponsor bulamayışımız. Bunun üstesinden gelmek için Tübitak 2209-A’ya ve okulumuz BAP desteğine başvurduk. Gerekli malzemelerin olmaması veya satın alınamaması bizi yıldırmadı ve başka proje takımlarına gidip nasıl destek bulabileceğimiz hakkında bilgi alışverişi yaptık. Geçmiş proje takımlarının artan malzemelerinden faydalanmaya çalıştık.

 

6. Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?

"Öncelikle, Teknofest 2023 Efficiency Challenge kategorisinde finalist olarak Gebze'ye gittik. Bu süreç çok keyifli ve öğretici oldu; bu nedenle yeni bir proje ile Teknofest 2024'te de yer almayı planlıyoruz. Ayrıca, FIRST Vakfı'nın düzenlediği First Robotic Competition yarışmasında 2 kez "Rookie Inspiration" ödülü aldık. FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), mucit Dean Kamen tarafından kurulan gençlere bilim ve teknoloji alanlarında ilham vermeyi amaçlayan bir vakıftır. Gençleri geleceğe hazırlayan bir robotik topluluğu olan FIRST, dünyada STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) alanında gençlere yönelik faaliyet gösteren lider sivil toplum kuruluşudur."

 

7. Neden sponsor arıyorsunuz?

"İlerlediğimiz bu yolda, fiziksel destek kadar motivasyon da kritik bir rol oynuyor. Sizin gibi destekçilerimizin ve sponsorluğumuzu sağlayan firmaların varlığı, projemizi daha büyük bir heyecan ve kararlılıkla sürdürmemize olanak tanıyor. Özellikle bir araç tasarlamak, maliyet açısından oldukça yüksek bir iş olduğundan, bu noktada sponsorlarımızın desteği bizim için hayati önem taşıyor.

Üniversite içindeki birçok takımın aksine, projemizde daha fazla mali desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden sponsor arayışımız, projemizi başarıyla tamamlamamız ve etkinliklere katılabilmemiz için temel bir adımdır. Sizin ve diğer sponsorlarımızın desteği, geleceğin liderleri ve teknoloji geliştiricileri olarak bizlere destek veren bir ekosistem oluşturuyor. Bu destek, sadece maddi olarak değil, aynı zamanda moral ve motivasyon sağlayarak projemizin başarısına katkıda bulunuyor."

 

8. Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Vizyoner Genç bulunduğu konum itibariyle Türkiye genelinde birçok lise ve üniversite öğrencisine hem burs hem de staj desteği sağlamaktadır. Vizyoner Genç’in gerek sosyal medyada gerekse sektörde tanınırlığı çok fazladır. Aynı zamanda web sitesinde Türkiye genelinde gerçekleştirilen bir çok projeye yanımızda olmaktadır. Gelişime, değişime ve yeniliğe sağladığı destekle biz gençlerin geleceğe daha umutla bakmamızı sağlamaktadır. Vizyoner Genç’in Linkedln, Instagram ve web sitesini takip ederek bir çok yarışmaya katılabilir, sektör hakkında bilgi sahibi olabilir ve staj ve destek programlarına katılabilirsiniz.

  

Takımınızın Sosyal Medya Platformları

Instagra: https://instagram.com/zada.ihatakimi?igshid=MzRlODBiNWFlZA== 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zada- i%CC%87ha/about/