10 Vizyoner Genç, Sinop'taki Test Atışında Yetkililerle Bir Araya Geldi
Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Savunma Sanayiini güçlendirme, askeri sistemlerin ve teknolojilerin tedarik süreçlerini yönetme misyonuyla kurulmuş bir sivil devlet yapılanması olan SSB, Vizyoner Genç üzerinden alınan başvurular arasından seçilen 10 öğrenciyi Sinop’taki test atışı ziyaretine götürdü.
Yalnızca bir günde alınan 710 başvuru arasından seçilen 10'u asil, 3'ü yedek olmak üzere toplam 13 kazanan ile e-posta üzerinden iletişime geçildi. Yolculuk, 21 Aralık Cuma günü Ankara’dan başladı ve akşam saatlerinde Sinop’a ulaşıldı. Çok farklı üniversite ve bölümlerden gelen 10 öğrenci, 22 Aralık Cumartesi günü, güne SSB Başkanı Sn. Prof. Dr. İsmail Demir; SSB Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Prof. Dr. Faruk Yiğit; Roketsan Genel Müdürü Sn. Selçuk Yaşar ve Roketsan A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri ile toplantıda bir araya geldiler.
Öğrencilerin kendilerini tanıtmalarının ardından Prof. Dr. İsmail Demir, proje ve test süreçlerinden kısaca bahsetti. Öğrencilere değerli tavsiyelerde bulunan Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar, “Meraklı olun ve kendinizi geliştirin. Merakınızı giderdikçe mesleki tatmin duygusunu yaşadıkça mutlu olacaksınız. Sadece İngilizce değil, birçok yabancı dile de hakim olun.” dedi.
Geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul’da TEKNOFEST kapsamında Roketsan tarafından gerçekleştirilen Roket Yarışmasından, Roketsan’ın Aday Mühendis programı ve farklı staj programlarından bahsedildi. Öğrenciler kariyer hayatlarına dair çeşitli sorularını sorma fırsatı buldular.
SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, işyerinde bir gününün nasıl geçtiğinden bahsederken odasının birçok maketle dolu olduğundan bahsetti ve yaptıkları işin ancak ve ancak tutku ile yapılabileceğinin altını çizdi.
“İşinizi bilmek çok önemli, ancak işinizi sevmek bundan daha da önemli. Ne iş yaparsanız yapın ama sevdiğiniz işi yapın.”
Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar
Soru Sorma Kültürünüzü Oluşturun
“Toplum olarak soru sorma kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor. Yaşınız ilerledikçe soru sormak konusundaki çekinceleriniz de maalesef artıyor. Gençken sorabildiğiniz kadar soru sorun, çekinmeyin.”
SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir
Katma Değer Yaratan Sektörlerde Çalışın
Özellikle yapılan stajların, mühendislik tutkusunu nasıl körüklediğinden bahsedildi ve her mühendisin elinin mutlaka yağa bulanması gerektiğinin önemi üzerinde duruldu. Farklı alanlarda staj yapmanın kariyer yolunda ne denli önemli olduğu belirtilirken özellikle yüksek teknoloji üreten ve katma değer yaratan sektörlerde çalışmanın ne kadar değerli olduğundan bahsedildi.
Görüşmede öne çıkan noktalardan biri ise Savunma Sanayi bünyesinde yalnızca mühendislere değil, sosyal bilimcilere de ne kadar ihtiyaç olduğu idi. Bütün sanayinin bir mekanizma olduğu, sosyal bilimler ve mühendislik bilimlerinin bu mekanizmanın birbirinden ayrı düşünülemeyecek parçaları olduğu konuşuldu.
“İnsanın literatüründe ‘Keşke’ olmamalı. Geçmişte ne yapmış, ne yaşamış olursanız olun, her zaman önünüze bakın ve asla umudunuzu yitirmeyin. Hayallerinize sarılın.”
SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir
Görüşme, öğrencilerin teşekkürleriyle sona erdi. Öğrenciler son olarak görüşmeden çıkardıkları sonucu şu cümle ile ifade ettiler:
“İçimizdeki kıvılcımı fark etmemiz ve onu asla söndürmememiz gerek.”
Günün ikinci yarısında test atışının gerçekleştirileceği bölgeye ulaşıldı. Güvenlik kontrollerinin ardından heyecanlı geri sayım başladı. SSB Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Prof. Dr. Faruk Yiğit eşliğinde Yeşil Alan’da küçük bir gezinti yapan öğrenciler, bazı teknik bilgileri Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar’dan edindiler.
Füzeler, çalışma prensipleri, radar sistemleri hakkında bilgi edinen katılımcılar, SSB Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Prof. Dr. Faruk Yiğit ile sohbetlerine öğle yemeğinde devam ettiler.
35 kişilik test ekibinin yaklaşık 10 gündür alanda çalışmaları sürdürdüğü ifade edilirken test atışı sonrası radar ve kameralar aracılığıyla toplanan datalar hakkında katılımcılara bazı bilgiler verildi. Öğrenciler teknik konularda merak ettikleri soruları işin uzmanlarına sorma fırsatı elde ettiler. Roketsan’ın yıldız çalışanları, katılımcılara gerek teknik gerekse kariyer ile ilgili tüyolarını paylaştılar.
“Sadece bunun bir parçası olmak için bile mühendis olunur.”
Ateşleme sekansının başlamasıyla birlikte test atışını izlemek üzere konumlanan katılımcılar, geri sayıma eşlik ettiler. Başarılı test atışının ardından analizlerin bir kısmını dinleme, kamera kayıtları ve simülasyonu izleme imkanı bulan katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.
Katılımcı öğrenciler tüm ekibe gerçekleştirdikleri proje ve verdikleri ilham için teşekkür ederek alandan ayrıldı.
Dopdolu bir gün geçiren öğrenciler, birbirleriyle ve Roketsan İnsan Kaynakları ekibiyle fikir alışverişlerinde bulundular. Farklı il, üniversite ve bölümden oluşan 10 kişilik öğrenci grubu, edindikleri deneyimleri paylaşmaya devam etmek ve birlikte yakaladıkları kıvılcımı söndürmemek adına grup olarak yeniden bir araya gelme sözü verdiler ve bu fırsatı onlara sağladıkları için SSB, Roketsan ve Vizyoner Genç yetkililerine teşekkürlerini ifade ettiler.