Baykar Makina’nın İHA Çözümleri ve Bayraktar TB2’nin Gökyüzünde 100.000 Saatlik Serüveni

Baykar Makina’nın İHA Çözümleri ve Bayraktar TB2’nin Gökyüzünde 100.000 Saatlik Serüveni

Baykar Makina ürünü Bayraktar TB2 insansız hava aracı (İHA), 100.000 uçuş saatini aşarak, Türk havacılık tarihinde bir rekora imza attı. Konuya ilişkin olarak Baykar Makina’dan yapılan açıklamada; Türkiye’nin ilk yerli ve milli silahlı insansız hava aracı olduğu belirtilen Bayraktar’ın, gökyüzünde en uzun süre görev yapan milli hava aracı ünvanının da sahibi olduğu not edildi.

Açıklamada ayrıca, Bayraktar TB2’nin; teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde, kendi sınıfında dünyanın en iyisi olduğu vurgulandı. İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2014 yılında dahil oldu.

Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatınca kullanılmakta olan Bayraktar TB2, yurt içi ve yurt dışında yapılan pek çok operasyonda etkin şekilde kullanıldı. Bu çerçevede, görevlerin aksamadan gerçekleştirilebilmesi amacıyla, satış sonrası destek faaliyetlerinde büyük özveri gösteren Baykar Makina mühendis ve teknisyenleri, arazide de çalışmalar gerçekleştirdiler. Firma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, saha çalışmalarını şu sözlerle özetledi: “Bu sistemlerin terörle mücadelede büyük fedakârlıklarla görev yapan Mehmetçiğimize layık olacak şekilde geliştirilebilmesi için ben dâhil mühendis ve teknisyen arkadaşlarımız, 2005’ten bu yana yıllarca Güneydoğu’da sınır birliklerinde kaldı. Afrin’deki Zeytin Dalı Harekâtı’nda ise yaklaşık 60 kişilik bir ekiple arazideydik. Orada yapılan hareketli hedef vurma gibi teknolojik geliştirmelerle, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri)’nın yaptığı operasyonlarda terör örgütü PKK’nın sözde yöneticileri etkisiz hale getirildi.”

Selçuk Bayraktar ayrıca 100.000 uçuş saatine ulaşılmış olmasıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Bir zamanlar parasıyla almak istediğimiz halde İHA’lar ülkemize verilmedi. Biz de tüm yıldırma politikalarına karşı köklerimizden aldığımız güçle ve tam bağımsız bir Türkiye vizyonuyla çalışmayı sürdürüyoruz. Bayraktar TB2 SİHA ((Silahlı İnsansız Hava Aracı))’ların ve daha büyük sistemlerin geliştirilmesi için çaba gösteriyoruz. Havacılıkta ülkemizin yakaladığı ivme ve Milli Teknoloji Hamlesi’nin oluşturduğu toplumsal dip dalga ile uçuşların milyon saate ulaşacağına ve uzaya yönelik çalışmalara varacağına inanıyorum.”

İnsansız hava aracı alanındaki çalışmalarına mini İHA seviyesinden başlayan Baykar Makina, 2000’li yılların başlarında, Türk Silahlı Kuvvetlerine Malazgirt Döner Kanatlı İHA ve Bayraktar Mini İHA sistemlerini sağladı. Bayraktar Taktik İHA ise Kara Kuvvetleri Komutanlığının Taktik İHA ihtiyacının karşılanması için iki sistemin tedarikini amaçlayan bir proje kapsamında geliştirildi ve Kasım 2014’te teslimatlara başlandı. Müteakiben, kabul testleri 17- 22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilerek, altı İHA ile iki yer kontrol istasyonundan oluşan ilk sistemin kabulü yapıldı. Gövdesinde ve kanatlarında güçlendirme yapılarak silahlandırılan Bayraktar TB2’nin harp başlıklı MAM-L atış görüntüleri, 2016 yılında ilk defa kamuoyuyla paylaşıldı.

Halihazırda Türkiye’nin en büyük iki İHA üreticisinden biri olan Baykar Makina, Bayraktar’ın ardından, Akıncı adındaki daha büyük boyutlu bir İHA için de geliştirme çalışmalarına başladı. Savunma Sanayii Başkanlığınca yayımlanan Taarruzi İHA Geliştirilmesi Projesi Teklife Çağrı Dosyası’na verilen cevapla, Mayıs 2017’de tasarımına start verilen Akıncı İHA, 2019’da ilk uçuşunu yapacak ve aşamalı olarak faydalı yükler ile silah sistemlerinin entegrasyonu gerçekleştirilecek. Baykar Makina ayrıca Akıncı’da kullanılacak aviyonikler ve yer sistemlerini kendi bünyesinde geliştirmeyi hedefliyor.

Akıncı ile ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin olarak Baykar Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar, daha önce şunları kaydemişti: “Türkiye, bugün itibariyle SİHA geliştirme ve üretim kabiliyetine sahip altı ülke içerisindedir. Bizim, şirket olarak belirlediğimiz yeni hedef ise Akıncı Taarruzi İHA Sistemi ile çıtayı, Bayraktar TB2’den çok daha ileriye taşımaktır. Bayraktar TB2, taktik sınıfa mensup, takribi 20.000 ft irtifada, 150 kg’a kadar faydalı yük taşıyıp, 24 saate kadar da havada kalabilen bir platformken; Akıncı’nın 40.000 ft irtifaya çıkmasını, 1.350 kg faydalı yük taşıyabilmesini ve 24 saate kadar da havada kalmasını planlıyoruz. Böylelikle, savaş uçaklarının yaptığı görevlerin bir kısmının Akıncı’ya yüklenmesinin mümkün olacağını değerlendiriyoruz.”