Endüstri 4.0 ve Giyilebilir Teknoloji

Endüstri 4.0 ve Giyilebilir Teknoloji

Temel teknolojilerin dijital dönüşümü ile birlikte teknoloji yeni bir boyut kazanmıştır. Bireyler gelişen yenilikçi sistemlerden günlük hayatta da faydalanmaya başlamaktadırlar. İnovasyon, teknolojik ilerleme ve AR-GE çalışmaları teknolojiyi farklı bir seviyeye taşımaktadır. Hayatımızı kolaylaştıran giyilebilir teknolojilerin, teknolojide gözlemlenen ilerlemeler (5G, blochchain, dijital ikizler, kuantum bilişim vs.) ve tüketici ihtiyaç ve gereksinimleri ışığında her geçen gün daha da çeşitlenmesi beklenmektedir.

Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti (Internet of things) teknolojilerinin hayatımıza girmesi ile birlikte günlük cihazların kullanım alanları yeniden şekillenmektedir. Tüketiciler tarafından ev otomasyon sistemleri, akıllı beyaz eşyalar, akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir teknolojiler kullanılmaktadır. Nesnelerin internetinin popüler kullanım alanlarından biri olan giyilebilir teknolojiler kullanıcılarına pek çok fırsat sunmaktadır.

Artan bir talebe sahip olan giyilebilir teknolojiler; akıllı saatler, artırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı kulaklıklar, t-shirtler, bileklikler, ayakkabılar, akıllı sağlık ürünleri (nabız ölçer, implant) olarak sıralanabilmektedir. Daha az çalışmayla daha çok verim sağlamayı hedefleyen bu teknolojiler aynı zamanda birçok yönüyle insan hayatını olumlu etkilemektedir. Giyilebilir teknolojilerin kullanışlı olmasının yanı sıra her zaman yanımızda bulunması, bir asistan görevi görmesi ve pek çok açıdan işlevsel olması teknoloji meraklılarının ilgisini çekmektedir.

 

Giyilebilir teknolojilerin hayatımıza dahil olmasıi akıllı saatler aracılığıyla gerçekleşmiştir. Cep telefonları ile entegre olan sesli komut verme, mesaj görüntüleme, konuşma, fotoğraf çekme, sosyal ağlara girme, programları yönetebilme, veri depolama, konum gönderme özellikleri ile akıllı saatler giyilebilir teknolojilerin dikkat çeken ürünlerinden biri haline gelmiştir. Yapılan araştırmalarda akıllı saatlerin giyilebilir teknolojilere duyulan ilginin piyasasını arttırdığı gözlemlenmektedir. 

Akıllı saatlerin akabininde gelişen akıllı kask, tshirt, ayakkabı gibi yeni teknolojiler, kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Akıllı spor ürünleri, spor yaparken adım sayma, nabız kontrol etme, kalp ritim ölçümü özellikleri kullanıcıların spor anlayışına değişiklik kazandırmaktadır. Akıllı sağlık ürünleri kan şekeri, nabız, terleme durumu, tansiyon gibi verileri depolamaktadır.  Artan sağlık maliyetlerinin yanında bu gibi teknolojiler, hastalıkların ilerlemeden teşhis edilmesi imkanı sağlamaktadır. 

Giyilebilir ürünler sadece sahip oldukları teknolojiler sayesinde değil insanların beğenilerine hitap ettiği için de tercih edilmektedir. Günümüzde 3D printer aracılığıyla üretilmiş giysiler, artırılmış gerçeklik gözlükleri, güneş enerjisini depolayan ve bu enerjiyle telefonları şarj edebilen kıyafetler bilinen giyilebilir teknolojiler arasındadır. Giyilebilir teknolojilerin sahip olduğu moda değerinin dışında kullanıcıya sunduğu teknolojik imkânlar ve fiziksel destek bireye konfor alanı sağlamaktadır. 

 

Giyilebilir teknolojilerin bireylerin sınırlılığını azaltması ve iletişimsel açıdan fayda sağlaması kullanıcıların bu tür ürünleri tercih etmesine sebep olmaktadır. Teknolojik cihazlar ne kadar küçülürse küçülsün kullanımında ve taşınmasında görülen zorluklar bulunmaktadır. Bir şarj aletini veya güç ünitesini yanımızda taşımak için onu bir şekilde muhafaza etmemiz gerekir.  Ancak giyilebilir teknolojiler için fazladan bir çaba sarf etmeye gerek yoktur. Teknolojiler; hayatımızın bir parçası olan giysilerimize, saatlerimize entegre olduğundan bireylere ciddi bir kullanım rahatlığı sağlamaktadır. 

Endüstri 4.0 ve nesnelerin internetinin gelişmesiyle, giyilebilir teknolojilere olan ilgiyi artırmıştır. Bilişim teknolojileri ile endüstriyi birleştirmeyi amaçlayan bu yaklaşım teknolojik gelişmeler ışığında gelişen bir giyilebilir teknoloji ağı oluşturmaktadır. Giyilebilir teknolojiler sayesinde verimlilik artmakta maliyetler azalmaktadır. Gelecekte gerçekleşmesi beklenen yeniliklerle, iş kazalarının önüne geçilmesi, çalışan mutluluğunun arttırılması, evde çalışma imkanlarının artması, maliyetlerin daha da azalması hedeflenmektedir.