Milli Muharip Uçak, Paris'te Görücüye Çıktı
Fransa Cumhuriyeti’nin Başkenti Paris’te, 17- 23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve dünyanın önde gelen havacılık etkinliklerinden bir tanesi olan International Paris Air Show’da, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., ilk defa Milli Muharip Uçak’ın birebir ölçekli maketini sergiliyor.
Konu ile ilgili olarak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. internet sayfasında yayımlanan açıklamada, Genel Müdür Temel Kotil’in şu sözlerine yer verildi: “Türkiye’nin en önemli projesini yürütmenin verdiği gururu bir üst noktaya taşıdık. Dünya genelinde sayılı ülkenin yaptığını yapacağız. Yapabileceğimizi de göstermek için ilk kez Paris’te Milli Muharip Uçağımızı sergileyeceğiz. Türkiye teknolojik altyapı olarak diğer ülkelerden farkının olmadığını göstermiş olacak. Bunun kararlılığı içerisinde çalışıyoruz. Şirket olarak disiplinli ve konsantre bir şekilde Türkiye’nin ilklerini yapmaya talibiz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için şirketimizi büyütmeye ve mühendis ordusu kurmaya devam edeceğiz. Tüm nitelikli ve ‘ülkem için benim de payım olsun’ diyen mühendislerimizi bekliyorum. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sizler için kapısını açtı. Sizlerden azim, kararlılık, sabır ve çalışmanızı bekliyoruz.”
Kotil, daha önce IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı vesilesiyle yaptığı basın açıklamasında da Milli Muharip Uçak ve şirketin Paris Air Show planlarıyla ilgili olarak şu bilgileri paylaşmıştı: “Milli Muharip Uçak (MMU), her biri 30.000 pound gücünde iki adet motora sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Ayrıca görünmezlik teknolojisi dolayısıyla, gövde içerisine gömülü silah istasyonları da bulunuyor. Konsept gereği görev esnasında, bu istasyonların kapakları açılarak silahlar bırakılıyor. Türkiye bu uçağın hem motorunu hem de kendisini tümüyle yerli ve milli yapmak için çalışıyor. Proje, uçağın; hangardan çıkışı 2023, ilk uçuşu 2026 ve ilk teslimatı da 2029’da yapılacak şekilde devam ediyor. Bunun için gereken tüm altyapılar da halihazırda oluşturuluyor. Şirketimizin mühendis sayısı, bu kapsamda 300’e kadar çıkartıldı. Bu sayıya ilave olarak, bizlere teknik destek sağlayan yabancı firmanın ise 100 mühendisi MMU için çalışmayı sürdürüyorlar. Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin mühendis sayısının MMU projesiyle 3000’e çıkartılması hedefleniyor. Projede T0 dönemini başlatmış durumdayız. Uçak şu anda F110 motoru etrafında şekillendiriliyor. MMU’nun geliştirme çalışmalarına paralel olarak, motorun da geliştirilmesi öngörülüyor. Paris Air Show’da MMU’nun gerçeğiyle ayırt edilemeyecek birebir ölçekli bir modelini ziyaretçilerimizin ilgisine sunacağız.”
Paris Air Show’da, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından; Milli Muharip Uçak’ın dışında ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, ATAK II Taarruz Helikopteri, 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri, ANKA Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı, Aksungur Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İnsansız Hava Aracı, HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı ve GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri de sergileniyor.
Bu yıl 53'üncü defa ziyaretçilerine kapılarını açan International Paris Air Show, küresel ölçekteki tüm sektörel oyuncuları ve güncel gelişmeler ile inovasyonu bir potada topluyor. İlk 4 günü sadece ticari ziyaretçilere açık olan etkinliğin, kalan son üç günü ise halka açılacak. 2017 yılında düzenlenen bir önceki Paris Air Show, 142.000’i sektör profesyoneli olmak üzere 322.000 kişi tarafından ziyaret edilmişti. 2017’de Paris Air Show’da 2.381 firma stantlı katılım gerçekleştirmiş, 140 uçak sergilenmiş, 45 uçuş gösterisi gerçekleştirilmiş ve 290 resmi delegasyon ağırlanmıştı.