Nöromühendislikteki Bu Çalışma Sayesinde Artık Düşünceler Okunabilir

Nöromühendislikteki Bu Çalışma Sayesinde Artık Düşünceler Okunabilir

Yapay zekânın neler başarabileceğine şahit olmaya devam ediyoruz. Öyle ki, yapay zekanın çalışma alanı artık insan düşüncelerine kadar ilerledi. Düşünceleri sesli olarak dışarı aktarmaya hazırlanan, Columbia Üniversitesindeki bilim insanları bu teknolojinin, konuşma yetisini kaybeden hastalar için kullanılabileceğini söylüyorlar. 

Geliştirme çalışmalarının devam ettiği projede, ses kalitesinin henüz yerine oturmadığı, sadece sayısal sözcüklerin algılanma aşamasında olduğu belirtiliyor. Sistemin, Stephen Hawking’in konuşma sentezine benzer bir yöntemle tasarlandığı ve benzer sistem verileri kullanıldığı ifade ediliyor.

Zuckerman Enstitüsünce, sistem için kablolardan uzak ve yalnızca teknolojik aygıtlar ile kontrol edilecek şekilde bir tasarım yapıldığı belirtiliyor. 

Beynin yapısının sistematik bir şekilde algılanması ve algılanan metriklerin analiz edilerek sese dönüştürülmesi için titizlikle çalıştıklarını dile getiren mühendisler, gizlilik açısından bazı endişelerinin olduğunu belirtiyorlar. Teknolojinin önü alınamaz şekilde gelişme kaydetmesiyle birlikte, üretilen yapay zekaların kendi kararlarını kendilerinin vermeye başlaması ve kendi dillerini üretip aralarında bu dili kullanmaya başlamaları ihtimali, mühendislerin endişeleri arasında. Gerçekleştirilen bu teknolojinin, yapay zeka tarafından insanlardan izin alınmadan kullanılması, teknoloji dünyasında ilerleyen yıllarda bazı sıkıntılar yaratabilir. Columbia Üniversitesinde, yapılan araştırmalarda öncelikli olarak bu tehditin önüne geçmek hedefleniyor.