Pakistan, Türk Savunma Sanayii Ürünleri Sayesinde Geleceğe Güvenle Bakıyor

Pakistan, Türk Savunma Sanayii Ürünleri Sayesinde Geleceğe Güvenle Bakıyor

ASELSAN ürünü Zargana Torpido Karşı Tedbir Sistemi, Pakistan Deniz Kuvvetlerince sipariş edildi. A Bülten’in Haziran 2019 sayısında yer alan habere göre sistem, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. tarafından modernize edilmekte olan Agosta 90B sınıfı denizaltılarında kullanılacak.

Otonom çalışma ve hızlı reaksiyon yeteneğine sahip olan Zargana sisteminde, Zoka akustik aldatıcı ve karıştırıcıları kullanılmakta. Akustik karıştırıcılar, aktif/pasif/kombine modda çalışabilen klasik ve modern akustik güdümlü torpidoların çalışma frekanslarını kapsayacak şekilde geniş bantlı yüksek seviyeli gürültü üretirken; akustik aldatıcılar ise platformun akustik ve dinamik karakteristiklerini taklit ederek torpidoyu yanıltmakta.

Zargana sistemi sayesinde, denizaltıdan alınan veriler ile ortam şartlarını dikkate alarak denizaltıya hücum gerçekleştiren torpidolara karşı en uygun sakınma taktiğinin belirlenmesi ve belirlenen taktiğe göre lançerlerden akustik aldatıcı ve karıştırıcıların fırlatılması sağlanmakta. Zargana’nın; hızlı reaksiyon, ihtiyaca göre 24 adede kadar farklı sayıda fırlatıcı hücre, tekli veya salvo atış, yüksek güvenilirlik ve atışlarda hava çıkarmayan fırlatıcı gibi özellikleri bulunmakta.

Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayii alanında, nihai ürün olarak projeleri günden güne olgunlaşırken, Pakistan İslam Cumhuriyeti de Türkiye’den hem sayısal hem de finansal açıdan daha büyük alımlar yapmakta. Sadece denizcilik alanında kısa süre içerisinde, iki ülke tarafından Denizde İkmal Tankeri Projesi, Agosta 90B sınıfı denizaltı modernizasyonu ve MİLGEM sınıfı korvet temin gibi projelere imza atılarak tarihi bir gelişme kaydedilmekte.

Sözleşmesi 22 Ocak 2013 tarihinde imzalanan Denizde İkmal Tankeri Projesi, Türk savunma sanayiinin o dönemki tek seferde en büyük askeri gemi ihracat projesi olma özelliğini taşımakta. Proje çerçevesinde, Pakistan’ın Karaçi kentinde inşa edilen PNS Moawin adlı gemi, 2018 yılından bu yana Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterinde hizmet vermekte.

MİLGEM korvetlerinin temin sürecine de Temmuz 2018’de imzalanan anlaşmayla start veren Pakistan, Türkiye’den gerçekleştirdiği alımları büyük boyutlu muharip su üstü platformlarıyla sürdürmekte. Türkiye’yi temsilen dönemin Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) Yönetim Kurulu Başkanı Şuay Alpay, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Vekili ve ASFAT Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Emre Karaosmanoğlu, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve ASFAT Yönetim Kurulu Üyesi Büyükelçi Basat Öztürk, İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ve Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul’un katılımıyla imzalanan anlaşma; satın alınacak 4 korvetten 2’sinin İstanbul Tersane Komutanlığında, 2’sinin ise Karaçi’de inşa edilmesini öngörmekte. Projenin ilk iki gemisinin envantere 2023 yılında dahil edilmesi ve müteakip 2 geminin ise bir sonraki yıl teslim edilmesi planlanmakta.

Zargana satışının gerçekleştirilmesine ön ayak olan Agosta 90B sınıfı denizaltı modernizasyon projesinde ise STM’nin, eşine az rastlanacak bir başarı elde ettiği değerlendirilmekte. Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan Agosta 90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyonu amacıyla yapılan uluslararası ihaleyi, bu denizaltıları tasarlayıp üreten Fransız firmaya karşı kazanan STM; 22 Haziran 2016 tarihinde imzalanan anlaşmada, denizaltılardan sadece bir tanesinin kesin, geri kalan ikisinin ise opsiyon olarak konumlandırılmasına karşın, 2018’de yapılan değişiklik sonrası, ikinci geminin modernizasyonunu da üstlenmekte. Karaçi’de gerçekleştirilen modernizasyon; denizaltı gemisinin tüm sonar süiti, periskop sistemleri, komuta kontrol sistemi, radar ve elektronik destek sistemlerinin değiştirilmesini kapsamakta.