Savunma ve Havacılık Sanayii 1- 7 Temmuz Gündem Özeti

Savunma ve Havacılık Sanayii 1- 7 Temmuz Gündem Özeti

  • Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, STM ThinkTech tarafından gerçekleştirilen “Enerji Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler Paneli”ne panelist olarak katıldılar. Savunma Sanayii Başkanı Demir, panelde gerçekleştirdiği konuşmada, enerji altyapılarının fiziki- siber saldırılara karşı korunmasına ve harekat ortamında ihtiyaç duyulan enerjinin daha etkin şekilde karşılanmasına ilişkin çalışmalardan bahsetti. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)

  • Kara Kuvvetleri Komutanlığına 20 adet Vuran zırhlı araç teslimatı gerçekleştirildi. TTZA (Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç) Projesi kapsamında terörle mücadele, tesis koruma ve fiziki sınır emniyeti sağlanması görevleri için geliştirilen Vuran, böylelikle ilk defa Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş oldu. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)

  • TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş., ROKETSAN A.Ş. başta olmak üzere üç farklı savunma sanayii firmasıyla iş birliği anlaşması imzaladı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin ortak iştiraki olan TRTEST; yerli test altyapı envanteri oluşturmak, Türkiye’de yapılamayan testlerin yurtiçinde yapılabilirliğini sağlamak ve kamu malı test merkezlerinin işletimini üstlenmek üzere faaliyet gösteriyor. (TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.)

  • HAVELSAN A.Ş., Bilişim 500’de; Son 3 Yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi, Savunma Sektörü Yazılımı, Sektörel Yazılım, Güvenlik Yazılımı ve Dış Kaynak Kullanım Hizmeti kategorilerinde birincilik ödülü aldı. Bu yıl 20.’si düzenlenen Bilişim 500 çalışması; Türk bilişim sektörünün ciroları itibariyle en büyük 500 şirketini genel ve faaliyet gösterdikleri alt kategoriler itibariyle sıralıyor ve pazar hakkında öngörüler sunuyor. (Kaynak: HAVELSAN A.Ş.)

  • Endonezya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Abd Razak Bin Abdul Wahab, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil’i makamında ziyaret etti. İki ülke arasında savunma ve havacılık sanayii iş birliğini arttırmak amacıyla çalışmalar gerçekleştirildiği biliniyor. Bu çerçevede TUSAŞ ve Endonezyalı bir havacılık firması arasında ürün, bilgi alışverişi ve ortak üretim faaliyetlerini konu alan bir anlaşma, LIMA 2019 fuarında imzalanmıştı. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)

  • Savunma sanayii alanında mesleki ve teknik eğitimi geliştirmek adına Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile T.C. Milli Eğitim Bakanlığı arasında “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalandı. Milli Muharip Uçak ve Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri gibi projelerde görev alacak teknisyenlerin yetiştirilmesini hedefleyen protokole göre, Ankara Kızılcahamam’da yer alan Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ismi “TUSAŞ Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” olarak değiştirilecek. Aynı zamanda söz konusu lisenin eğitim altyapısı TUSAŞ tarafından desteklenirken, eğitim- öğretim faaliyetleri de TUSAŞ’ın ihtiyaçlarına göre düzenlenecek ve öğrencilere şirkette staj imkanı sağlanacak. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)

  • Rus Silahlı Kuvvetlerince, Kırım bölgesinde gerçekleştirilen tatbikatta, Pantsir-S1 hava savunma sistemi 100’den fazla seyir füzesini başarıyla imha etti. Tatbikat; küçük boyutlu, düşük süratli ve düşük uçuş profiline sahip hedeflerin tespiti ile imhasını amaçlıyordu. Askeri tesislerin, komuta merkezlerinin ve endüstriyel yerleşkelerin; hasım hava araçlarına, helikopterlere, seyir füzelerine ve hasas güdümlü mühimmatlara karşı korunması amacıyla geliştirilen Pantsir hem satıhtan havaya füze hem de namlulu hava savunma savunma sistemine sahip. (Kaynak: TASS)

  • Kore Cumhuriyeti tarafından geliştirilen LAH (Light Attack Helicopter/ Hafif Taarruz Helikopteri), ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yaklaşık 20 dakika süren uçuş, üretici firmanın Sacheon bölgesinde bulunan yerleşkesinde icra edildi. Helikopterin motor çalıştırma testleri ise Nisan ayı içerisinde yapılmıştı. H155 tasarımı üzerinden şekillendirilen LAH, Güney Kore Silahlı Kuvvetleri envanterinde halihazırda hizmet vermekte olan MD500 ve AH-1J/S Cobra helikopterlerini ikame edecek. (Kaynak: Flight Global)