Savunma ve Havacılık Sanayii 11- 17 Mart Gündem Özeti
- Ada sınıfı korvetlerde başarıyla kullanılmakta olan ve Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. tarafından üretilen Yakomos Karinaya Monteli Sonar Sistemi’nden kazanılan tecrübeler ışığında geliştirilen Yakamos 2020, İ sınıfı firkateynlerin ana sensörlerinden bir tanesi olacak. Savunma Sanayii Başkanlığınca 2009 yılında, sualtı akustiği mükemmeliyet merkezi olarak seçilen Meteksan Savunma, MİLGEM projesinin, Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı ile TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) iş birliğinde geliştirilen milli sonarının sanayileştirilmesiyle görevlendirilmişti. Meteksanın öz kaynaklarıyla geliştirilen Yakamos 2020, şirketin teslim etmekte olduğu diğer sonarlarla ortak mimari yapıya sahip olacak. (Kaynak: Anadolu Ajansı/ Meteksan Savunma Sanayii A.Ş.)
- Altay milli ana muharebe tankı için Katar’dan 100 adetlik sipariş alındı. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz tarafından paylaşılan bilgilere göre, söz konusu tankların üretimi, Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek ilk 250 adetlik paketin ardından gerçekleştirilecek. Ayrıca Altay prototiplerinde de kullanılmakta olan MTU ürünü motor, üretim planına göre 41’inci tank itibariyle yerini yerli motora bırakacak. (Kaynak: Ali İhsan Yavuz’un 8 Mart Tarihli Konuşması)
- Boeing, ard arda gerçekleşen kazalarla gündeme gelen 737 MAX uçaklarının uçuşlarının askıya alınmasını, havacılık otoriteleri ile gerçekleştirilen görüşmeler sonrası desteklemeye başladı. Uçağa güvenlerinin halen tam olduğunu belirten şirket yetkilileri, Boeing için güvenliğin her şeyden önce geldiğini ancak yine de önleyici proaktif bir tavır takınılmasının doğru bulunduğunu belirttiler. Yetkililer, benzer olayların tekrar yaşanmaması için otoriteler ile iş birliği içerisinde, ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini de kaydettiler. (Kaynak: Boeing)
- Airbus, bir kargo İHA (İnsansız Hava Aracı) ile kıyıdan deniz araçlarına nakliye denemelerine Singapur’da başladı. Denemeler gerçek liman koşullarında, farklı boyutlardaki temel malzemelerin, demir atmış durumda faaliyet yürüten gemilere, İHA’lar marifetiyle ulaştırılabilmesi açısından ilk olma özelliğine sahip. Verilen bilgilere göre, ilk denemede 1,5 kg kargo ile havalanan Skyways İHA, 10 dk. içinde kargoyu gemiye teslim ederek geri döndü. Bir sonraki denemede 4 kg’lik faydalı yükle, 3 km uzaklıktaki bir deniz aracına, önceden belirlenen hava koridoru vasıtasıyla otonom şekilde erişim sağlanması planlanıyor. (Kaynak: Airbus)
- Japon Silahlı Kuvvetlerinin F-35 filosunca kullanılmak üzere JSM (Joint Strike Missile/ Müşterek Taarruz Füzesi) teminine yönelik, Kongsberg Defence & Aerospace temsilcileri ile Japon yetkililer tarafından bir anlaşmaya imza atıldı. JSM, SOM-J’nin pazardaki en büyük rakibi olarak görülüyor. (Kaynak: Kongsberg Defence & Aerospace)
- Amerikan Hava Kuvvetleri envanterine 1996’da giren MQ-1B Predator ve 2007’de giren MQ-9 Reaper, toplamda 4 milyon uçuş saatini aştı. Dünyanın dört bir tarafında keşif, taarruz, arama ve kurtarma gibi görevlerde kullanılan bu İHA’lar, özellikle Afganistan İslam Cumhuriyeti ve Irak Cumhuriyeti’nde pek çok görev gerçekleştirdiler. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin haricinde, Avrupa’da da çeşitli ülkelerce tedarik edildiler. Predator ve Reaper’ın kullanım yoğunluğu, her ikisi de 1960’lı yıllardan bu yana kullanımda olan U-52 Dragon Lady’nin henüz 485.000, RC-135V/W Rivet Joint’in ise 1 milyon uçuş saatine ulaşabildiği düşünüldüğünde daha kolay anlaşılacaktır.
- DRDO (Defence Research and Development Organisation/ Hindistan Savunma Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi), PINAKA Mk II 214 mm çok namlulu roketatar sisteminin güdümlü versiyonunu başarıyla test etti. GPS destekli ataletsel seyrüsefer sistemi ve kontrol biriminden oluşan güdüm kiti ile PINAKA’nın menzilinin 40 km’den, 80 km mertebelerine çıkacağı düşünülüyor. Aynı kompozit katı yakıtlı roket motorunu kullanmaya devam eden sistemin, cep değerinin ise 30 m olduğu iddia ediliyor. (Kaynak: DRDO)