SSB, Sektörel İş Birliğini ve Teknolojik Alt Yapıyı Güçlendiriyor

SSB, Sektörel İş Birliğini ve Teknolojik Alt Yapıyı Güçlendiriyor

Mart ayında gerçekleştirilen SSB (T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı) 5’inci Ar-Ge Paneli’nde; hem emniyet hem de güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurtdışı bağımlılığın azaltılması; özgün, yerli ve milli çözümlerin hayata geçirilmesine yönelik kararlar alındı.

Savunma Sanayii Başkanlığınca paylaşılan bilgilere göre bu amaçla; Su Altı Akustik Aktif Gizlilik Teknolojileri Geliştirilmesi, Zırhlı Araçlar için Yapay Zeka Kullanan Atış Kontrol Karar Destek Sistemi, Havacılık için Alüminyum Döküm Proseslerinin Geliştirilmesi projelerinin başlatılması ve İz Düşürücü Malzeme Teknolojilerinin Geliştirilmesi Geniş Alan Çağrısı’nın yayımlanması kararlaştırıldı. Söz konusu projeler, kobi- sanayii- üniversite iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek.

Zırhlı araçlar için tasarlanacak yapay zeka kullanan atış kontrol karar destek sisteminin; nesne tanıma, pozisyon belirleme, belirsizlik altında karar verme, tehdit değerlendirme ve dost/ düşman ayrımı yapabilme gibi yeteneklere sahip olması hedefleniyor.

Alüminyum Döküm Proseslerinin Geliştirilmesi Projesi vesilesi ile de alüminyum alaşım motor bloğu döküm kabiliyetinin yerli ve milli imkanlarla kazanılması amaçlanıyor. Bu sayede mevcut ve gelecekte geliştirilmesi beklenen pistonlu motorlarda yerlilik oranlarının arttırılacağı değerlendiriliyor.

İhtiyaç duyulan kritik bileşenlerin veya geleceğe dönük yeni teknolojilerin geliştirilmesi için proje başlatma kararları alınan SSB Ar-Ge panelinde aynı zamanda, son ürün teslimatı içermeyen, teknik gösterim ağırlıklı geniş alan çağrılarının yapılması kararlaştırılıyor.

Bu tür çalışmalar; 2018 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yıla göre %57, 3’lük yükseliş göstererek, ülkemizde ihracatını en fazla arttıran sektör olan savunma sanayiinin sürdürülebilirliği açısından da yüksek önem arz ediyor.

Ocak 2019’da da benzer şekilde; Alüminyum Yeni Nesil Alaşım Geliştirilmesi, Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi Geliştirilmesi, Sıcak Şekillendirme ile Multifazlı Çelik Geliştirme ve Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi gibi Ar-Ge projelerinin sözleşmeleri imzalanmıştı.

Notlar

 

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından benimsenen, Türkiye’yi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine taşıyacak Ar-Ge stratejisiyle; ana yüklenicilerin yanı sıra teknoloji firmalarının, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının projelere katılım sağlaması arzulanıyor. Böylelikle sektördeki büyük ölçekli ana yüklenici firmalara sistem entegrasyonu, KOBİ’lere alt sistem- bileşen geliştirme, araştırma kurumları ile üniversitelere ise temel uygulamalı araştırma görevleri verilerek, sektörün rekabetçi şekilde büyümesi destekleniyor.

 

Savunma Sanayii Başkanlığınca oluşturulan 2018 -2022 savunma ve havacılık sanayii stratejisi “Teknolojik Derinlik ve Küresel Etkinlik” temasıyla kurgulanmış olup, sistem projelerinin ihtiyaç duyduğu teknolojik alt yapının, Ar-Ge projeleri yoluyla inşa edilmesini öngörmektedir. 2017- 2021 stratejik planında ise tema “Teknolojik Yenilikleri Bilimsel Birikimler ve Deneyimler ile Birleştirmek” olarak belirlenmiş, başlıca şu alanlarda çalışmalar gerçekleştirilmiştir:

  • Ürün odaklı Ar-Ge ve bilimsel tasarım,

  • Özgün ve milli tasarım,

  • Teknoloji ve tasarım odaklı insan kaynağının geliştirilmesi

  • Temel bilimler ve ileri teknolojiler.