Türk Savunma Sanayii, Küresel Bir Marka Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor

Türk Savunma Sanayii, Küresel Bir Marka Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor

Küresel bazda en büyük 100 savunma sanayii şirketinin belirlenmesi maksadıyla DefenseNews dergisi tarafından her yıl yayımlanan ve dünya genelinde dikkate alınan “DefenseNews Top 100” listesinde Türk firma sayısı, bu yıl beşe yükseldi. Buna göre 2019 yılında, listede geçen sene de yer alan ASELSAN A.Ş. 52., Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. 69., STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. 85. ve ROKETSAN A.Ş. ise 89. sırada kendisine yer buldu. Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen zırhlı araç üreticilerinden olan ve hem sivil hem de askeri alanda üretim gerçekleştiren bir özel sektör firması ise DefenseNews Top 100’e 85. sıradan giriş yaptı.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’den konuya ilişkin yapılan açıklamada; 2018 yılında 97. sırada yer alan firmanın, 12 basamaklık artışla bu yıl Türkiye’nin en hızlı yükselen savunma sanayii şirketi unvanını kazandığı vurgulandı.

Listede 3 basamak yükselişle, 52.’liğe tırmanan ASELSAN A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün ise gelişmeyi şu sözlerle değerlendirdi:

“ASELSAN, kurulduğu 1975’ten beri Türk ordusunun elektronik cihaz ve sistem alanında en önemli kaynağı oldu. Ordumuzun bize gösterdiği güveni boşa çıkarmamak için kırk yıldan uzun süredir durmadan çalışıyoruz. Dünyanın 64 ülkesine ihracat gerçekleştirirken ‘Türk Ordusu da bu sistemi kullanıyor’ sözünü altını çizerek gururla söyledik.

ASELSAN, milli ve yerli sistemler geliştirerek teknolojide tam bağımsızlık için 7 bini aşkın personeli ile gece-gündüz çalışmaya devam ediyor. Başta savunma alanında olmak üzere Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığı ve gelişimi için çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın ilk 50 savunma sanayii firmasından biri olma hedefimizi gerçekleştirmeye çok az kaldı. Devletimizin ve ASELSAN ürünlerini kullanmayı tercih eden dost ve müttefik ülkelerimizin desteği ile bu hedefi kısa sürede gerçekleştireceğimize inanıyoruz.”

Türk savunma sanayii firmaları küresel ölçekte yükselişlerine hız kesmeden devam ederken; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan 11’inci Kalkınma Planı’nda, Türk savunma sanayiinin endüstriyel yapısını güçlendirmek maksadıyla şu şekilde bir maddeye de yer verilmişti: “Savunma sanayii ekosistemini güçlendirmek ve sürdürülebilirliği sağlamak üzere; nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim altyapısı güçlendirilecek, başta KOBİ’ler olmak üzere sektör firmalarına destek sağlanacak, ihracatı ve ekosistemdeki iş birliğini artırmaya yönelik tedbirler alınacaktır.”

Ayrıca 30 Nisan- 3 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen IDEF 2019 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk savunma sanayiinin gelecek hedeflerini şu sözlerle özetlemişti: “Özellikle yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayii ürünlerinin tasarım ve üretimi konusuna çok büyük önem veriyoruz. Zira zırh, optik, yazılım, motor, simülasyon ve patlayıcı teknolojileri başta olmak üzere, ülkemizin önünü kesmek için araç olarak kullanılan her hususta, kendimizin ve dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak altyapıyı kurmakta kararlıyız. İnşallah birkaç yıla kadar tüm bu hususlarda bambaşka bir yere gelmiş olacağız.”