Uzun Mesafe Uzay Yolculukları İçin Bir Umut: H2O
Uzay ajansları ve özel şirketler, önümüzdeki birkaç yıl içinde insanları Mars'a göndermek için gelişmiş planlara sahipler. Bir nevi başka gezegenlerin insanlar tarafından kolonileştirilmesi başlamak üzere. Yakındaki yıldızların etrafındaki Dünya benzeri gezegenlerin giderek artan sayıda keşifleriyle birlikte uzun mesafeli uzay yolculukları hiç bu kadar heyecan verici olmamıştı.
Bütün çekiciliğiyle birlikte, insanların çok uzun sürelerde uzayda hayatta kalması kolay değil. Uzun mesafeli uzay uçuşunun ana zorluklardan biri, astronotların nefes alması için yeterli oksijen sağlanamaması.
Nature Communications'da yayınlanan yeni bir çalışma, sıfır yerçekiminde yarı iletken bir malzeme ve güneş ışığı (veya yıldız ışığı) kullanarak sudan hidrojen (yakıt için) ve oksijen (yaşam için) üretmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Bu da bize hayali kurulan uzun mesafe uzay yolculuklarının aslında çok da uzağımızda olmadığını gösteriyor.
Günlük hayatımızda birçok iş için güneşin sınırsız kaynağını kullanmak, dünyadaki en önemli uğraşlardan biri haline gelmiş durumda. İnsanlık yavaş yavaş yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldikçe araştırmacılar da hidrojeni yakıt olarak kullanma ihtimalini göz önünde bulundurmaya başladılar. Bunu yapmanın en iyi yolu, suyun (H2O) bileşenlerine bölünmesidir: hidrojen ve oksijen. Bu ayrılma, elektroliz olarak bilinen bir işlem kullanarak mümkün kılınabilir.
Bu yöntem teknik olarak mümkün olsa da, hidrojen dolum istasyonları gibi altyapılara ihtiyaç duyduğumuz için henüz Dünya'da kullanıma sunulamadı.
Bu yöntem kullanılarak sudan üretilen hidrojen ve oksijen, bir uzay aracı için yakıt olarak kullanılabilir. Uzayda bir özel teknoloji, suyu hidrojen ve oksijene ayırabilir ve bu da yaşamı sürdürmek veya yakıt hücreleri vasıtasıyla elektroniği güçlendirmek için kullanılabilir.
İnsanlığın önündeki keşifler için her geçen gün elindeki imkanları geliştirmesiyle tarihi anlara tanıklık edeceğimiz günler çok uzakta değiller.